Cel mai bun moment al zilei pentru a bea cafeaua. Toți am greșit până acum

filtru de cafea

SURSA FOTO: Dreamstime

Cel mai bun moment al zilei pentru a bea cafeaua și a te bucura de efectele ei. Deși este tentant să treci direct la aparatul de cafea imediat ce cum te trezești, cercetările arată că ar fi bine să aștepți puțin până când sorbi delicioasa licoare.

Cel mai bun moment al zilei pentru a bea cafeaua

Pentru a simți cel mai mult efectele pe care vi le oferă cafeaua, ar fi bine să așteptați cam aproximativ o oră după ce vă treziți înainte de a vă lua doza de cofeină.

Potrivit Jurnalului Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică, nivelurile de cortizol (care sunt asociate cu nivelul de stres) sunt maxime în jurul orei 7-8 a.m.

Pe de altă parte, cofeina este un stimulent binecunoscut, care poate crește nivelul de cortizol. Deci, dacă te-ai trezit și ai băut prima ceașcă de cafea între orele 7 și 8 a.m., e posibil să-ți iei porția de cortizol dintr-o dată. Dacă aștepți până după ce nivelul de cortizol a început să scadă, ceea ce se întâmplă pe parcursul zilei, ai putea profita mai mult de efectele cofeinei.

În jurul orei 10, nivelurile de cortizol încep să scadă semnificativ. Acesta este momentul în care cofeina nu va trebui să lupte cu nivelurile maxime de cortizol pentru a-și face efectul. În plus, încercați să beți ultima cafea la ora două sau trei după-amiaza, astfel încât cortizolul să poată scădea, iar adenozina care induce somnul să se poate acumula.

Nivelurile de cortizol tind să urmeze un model, dar momentele exacte se schimbă de la o persoană la alta. Când luați în considerare aportul zilnic de cofeină, amintiți-vă că alimentația sănătoasă este cea mai bună dietă pentru somn.

Câtă cafea ar trebui să bem

Thomas Merritt, genetician și profesor la Universitatea Laurentian, recomandă să limitați aportul de cofeină la 200 de miligrame pe zi, cercetările sale, arătând că această cantitate este sigură pentru toată lumea. Conform recomandărilor Health Canada privind cofeina, o ceașcă de cafea poate conține între 118 și 179 de miligrame de cofeină, în funcție de modul în care este preparată.

De ce să amânați momentul savurării ceștii de cafea

Dincolo de creșterea inutilă a nivelului de cortizol, există și alte motive pentru care ar fi bine să mai întârziați puțin momentul savurării ceștii de cafea. În general, cofeina rămâne de la patru până la șase ore în organism, deși îi veți simți efectele la aproximativ o oră după ce o beți.

Dacă doriți să rămâneți treaz și să aveți mai multă energie în cursul zilei, este bine să consumați cafeaua puțin mai târziu.

În plus, prima oră fără cafea vă oferă timpul necesar să mâncați un mic dejun ușor. Cofeina poate suprima apetitul, iar consumul cafelei pe stomacul gol poate crește probabilitatea de reflux acid (deoarece cafeaua este foarte acidă) și poate cauza probleme digestive din cauza creșterii producției de bilă.

Cofeina este cunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul nervos central, oferind un impuls de energie și concentrare atunci când avem nevoie. Consumul moderat poate îmbunătăți performanța cognitivă și reacțiile.

De asemenea, cofeina poate spori pe moment performanța fizică prin creșterea nivelului de adrenalină în sânge și îmbunătățirea capacității de ardere a grăsimilor.

În plus, studii recente sugerează că un consum moderat de cafea poate fi asociat cu un risc redus de anumite boli, precum Parkinson, Alzheimer și anumite tipuri de cancer.