Roșiile sunt plante iubitoare de căldură care pot fi afectate de înghețurile târzii de primăvară. Este important să nu le plantați prea devreme, altfel riscați să răniți sau să ucideți plantele. Nu există un moment perfect pentru a planta roșii, deoarece vremea variază.
Soiuri de roșii: cu creștere determinată și cu creștere nedeterminată
Centrele de grădinărit și cataloagele de semințe oferă o varietate uimitoare de soiuri de roșii. Dacă nu sunteți sigur, începeți prin a lua în considerare care dintre cele două obiceiuri principale de creștere și fructificare le preferați. Roșiile sunt împărțite în două tipuri principale: cu creștere determinată și nedeterminată.
Soiurile cu creștere determinată au lungimi medii și produc recolte mai repede. Plantele sunt puternic ramificate, fiecare ramură producând unul sau mai multe ciorchini de fructe.
Soiurile cu creștere determinată pot produce o recoltă bogată și pot dezvolta tulpini mai scurte și mai groase pentru a susține greutatea fructelor. Aceste soiuri sunt ideale dacă intenționați să conservați roșiile, potrivit Southernliving.
Soiurile cu creștere nedeterminată continuă să crească și să producă frunze și flori și fructe pe tot parcursul sezonului de vegetație. Din cauza acestei creșteri continue, plantele de tomate nedeterminate tind să crească mai mari decât tipurile determinate.
Multe roșii de grădină sunt cu creștere nedeterminată, asigurând o recoltă continuă.
Un alt aspect important atunci când alegeți soiurile de roșii este rezistența la boli. Roșiile sunt susceptibile la multe boli comune ale plantelor. Niciun soi de tomate nu este rezistent la toate bolile plantelor, dar multe au fost dezvoltate pentru a rezista la una sau mai multe boli comune. Luați în considerare selectarea soiurilor rezistente la ofilirea fusarium și verticillium, virusul mozaicului tutunului și/sau nematozi.
Timpul optim de plantare
Plantele de tomate sunt sensibile la temperaturi scăzute. Plantele pot fi ucise chiar și de un îngheț ușor, iar temperaturile sub 10 grade Celsius afectează dezvoltarea plantelor. De regulă, plantați roșii la sfârșitul primăverii, după ce amenințarea înghețului a trecut. Așteptați ca vremea să se încălzească și temperatura solului să măsoare constant peste 16-17 grade Celsius.
Când cultivați roșii, puteți fie să cumpărați plante tinere, numite transplanturi, de la centrul de grădinărit, fie să începeți propriile plante din semințe. Deși necesită mai multă muncă, există câteva avantaje ale semințelor. Cataloagele de semințe oferă o selecție mult mai largă de soiuri de roșii decât pot avea centrele de grădinărit, oferindu-vă mai multe opțiuni.
Puteți programa semănatul semințelor în funcție de data estimată de plantare, astfel încât transplanturile să fie gata când aveți nevoie de ele.
Sfaturi pentru o recoltă bună de roșii
Când creșteți propriile plante din semințe, trebuie să o faceți cu șase până la opt săptămâni înainte de data medie a ultimului îngheț. Acest lucru oferă timp pentru a produce plante tinere robuste, pentru transplantare în grădină.
Pregătirea pentru plantare
Transplanturile de roșii, fie că sunt achiziționate din magazin sau crescute din semințe, necesită o perioadă de întărire, înainte de a fi plantate în grădină. Plantele experimentează o schimbare semnificativă a climei atunci când sunt mutate dintr-o locație interioară (inclusiv o seră de grădină) într-o locație în aer liber. În aer liber se confruntă cu mai vânt, lumina soarelui este mai puternică, iar temperaturile fluctuează mai mult.
Cum să plantați roșiile
Când transplantați roșiile, există mai mulți pași care vă vor ajuta să asigurați o recoltă de succes.
Udați bine planta de tomate înainte de plantare. Puneți planta de roșii într-un vas puțin adânc cu apă, astfel încât să se poată hidrata de jos în sus.
Îndepărtați stratul de jos de tulpini și frunze.
Îndepărtați orice flori de roșii care se află pe plantă. Planta trebuie să-și concentreze energia pe dezvoltarea unui sistem radicular robust și sănătos, nu axat pe fructificare.
Săpați o groapă de 3 ori mai adâncă decât vasul de pepinieră în care intră. Cea mai mare parte a plantei va fi îngropată în gaura de plantare. Planta de tomate va produce rădăcini de-a lungul tulpinii îngropate, acest lucru va încuraja un sistem radicular mai puternic și plante mai rezistente.
Îndepărtați lăstarii laterali deoarece pot distruge energia din planta principală.