Cel mai recent studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition susține că suplimentele cu extract de cacao pot reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
Cercetătorii au efectuat un studiu randomizat pe 21.442 de adulți din Statele Unite – 12.666 de femei și 8.776 de bărbați cu vârsta de 60 de ani sau peste. Participanții nu aveau boli cardiovasculare și uni fuseseră recent diagnosticați cu cancer.
Suplimentele cu extract de cacao au fost administrate aleatoriu unui grup de subiecți, în perioada iunie 2015- decembrie 2020, potrivit site-ului Martha Stewart.
Extractul de cacao a redus cu 27% numărul deceselor provocate de boli cardiovasculare
Pe durata studiului, care s-a întins pe aproximativ 3,6 ani, cercetătorii au concluzionat că extractul de cacao a redus cu 27% numărul deceselor provocate de boli cardiovasculare.
În ciuda acestor constatări, cercetătorii susțin că suplimentul nu a redus semnificativ evenimentele cardiovasculare totale în rândul adulților în vârstă și că e nevoie de studii suplimentare pentru a vedea dacă extractul de cacao poate reduce evenimentele clinice cardiovasculare.
Extractul de cacao îmbunătățește cogniția și reduce inflamația
Potrivit Institutului Național al Cancerului, extractul de cacao – un supliment alimentar care conține extract de cacao derivat din boabele de cacao – îmbunătățește sensibilitatea la insulină, îmbunătățește cogniția și reduce inflamația.
În plus, extractul de cacao are efecte antioxidante care protejează celulele sănătoase de stresul oxidativ și de deteriorarea ADN-ului.
Flavonoidele din cacao previn blocarea vaselor de sânge
Boabele de cacao sunt cunoscute și apreciate de mii de ani în medicina tradițională a popoarelor din America de Sud și Centrală, însă cu timpul beneficiile lor pentru sănătate au ajuns să fie apreciate la nivel mondial. Printre acestea se numără și tratarea sindromului de oboseală cronică și a unor boli neurodegenerative.
Totodată, boabele de cacao sunt benefice pentru vindecarea rapidă a rănilor, pentru îngrijirea pielii și ajută la îmbunătățirea sănătății creierului. Boabele de cacao au proprietăți de îmbunătățire a dispoziției și exercită efecte protectoare împotriva neurotoxicității.
Flavonoidele care se găsesc în cacao previn blocarea vaselor de sânge prin îmbunătățirea funcției acestora, scăderea coagulării sângelui și scăderea tensiunii.
O meta-analiză a 24 de studii a descoperit că un consum de cacao a redus tensiunea arterială, rezistența la insulină, profilul de grăsimi din sânge și funcția vaselor de sânge, toate acestea fiind factori de risc pentru boli de inimă.
O altă meta-analiză a 7 studii a asociat consumul de ciocolată neagră cu o reducere cu peste 35 de procente a bolilor de inimă.
În mod similar, o meta-analiză a 25 de studii a descoperit o incidență redusă a bolilor coronariene, insuficienței cardiace și atacului de cord (infarct miocardic) printre cei care consumă cantități moderate de ciocolată neagră.
Pudra de cacao contribuie la prevenirea obezității
De asemenea, pudra de cacao contribuie la prevenirea obezității. Aportul său în dietă ajută la modularea metabolismului lipidic și la reducerea sintezei și transportului de acizi grași.
De asemenea, favorizează o îmbunătățire a termogenezei, mecanismul de producere a căldurii în țesuturile adipoase și în ficat.