Constipația nu trebuie să devină parte din viața noastră. Există câteva alimente care au efect laxativ și pot rezolva această problemă. Conform datelor oficiale, cel puțin un sfert dintre adulți se confruntă, la un moment dat, cu un episod de constipație.
Aceasta poate apărea la orice vârstă, având cauze multiple, care, de foarte multe ori, pot fi combătute cu un mic exercițiu de voință.
Potrivit Healthdigest, constipația se manifestă prin evacuarea, mai rar și cu dificultate, a conținutului intestinal. Frecvența scaunelor, la o persoană sănătoasă, poate varia, de la trei pe zi, la trei pe săptîmână. În funcție de schimbările de mediu, comportamentale, alimentare sau ale stilului de viață, orice om poate fi afectat de așa-numita constipație primară sau funcțională.
De ce apare constipația
Modificarea programului zilnic, mai ales atunci când mergem în vacanță, poate determina apariția constipației. Nu în ultimul rând, depresia și un nivel ridicat de stres pot favoriza apariția acestei probleme. Sedentarismul este o alta cauză majoră a constipației. De asemenea, deshidratarea poate duce la apariția constipației.
Hidratarea insuficientă și o alimentație săracă în fibre
Oricare ar fi cauza, constipația se produce din cauza unui dezechilibru între deșeurile din organism și corpul nostru, potrivit Clinicii Cleveland. Uneori, corpul absoarbe prea multă apă din alimente, lăsându-ne cu un produs rezidual care devine mult mai greu de eliminat.
Deși constipația poate fi cauzată de numeroși factori, două dintre cele mai frecvente cauze sunt hidratarea insuficientă și o alimentație săracă în fibre. Alimentele procesate pot provoca, pe lângă alte probleme de sănătate, și constipație, prin încetinirea sistemului digestiv.
Alimentele procesate, un factor important
Alimentele procesate sunt lipsite de fibre, ceea ce ar putea afecta digestia și ar putea agrava simptomele constipației. În plus, conțin niveluri ridicate de grăsimi trans, care cresc inflamația intestinală și aditivi precum conservanți, îndulcitori sau coloranți, care pot modifica echilibrul microbiomului intestinal.
Schimbarea stilului de viață, prin includerea unor alimente bogate în fibre, va permite alimentelor să se miște mai ușor prin sistemul digestiv, în timp ce o bună hidratare va împiedica organismul să aibă blocaje provocând constipația.
Suplimentele alimentare pot exacerba (sau chiar pot fi sursa) durerilor de stomac. Suplimentele de fier pot modifica microbiomul intestinal, ducând la inflamații la nivelul mucoasei și apoi la constipație. Suplimentele de calciu pot avea, de asemenea, un efect advers nedorit, ducând la gaze, constipație și balonare, conform Clinicii Mayo.
Creșterea numărului persoanelor care suferă de constipație odată cu înaintarea în vârstă este pusă de specialiști pe seama modificărilor ce apar în flora intestinală. Când organismul îmbătrânește și tranzitul intestinal are de suferit. Astfel, digestia devine mai lentă, iar tranzitul intestinal este și el mai lent.