Țara cu cel mai bun sistem de pensii din lume! Tot mai mulți români se mută aici

sistem de pensie

SURSA FOTO: Dreamstime

Indexul Anual Global al Pensiilor realizat de Mercer și CFA Institute a tras și în acest an concluziile cu privire la țara care deține cel mai performant sistem de pensii din lume. Iată care este ea!

Cel mai bun sistem de pensii este cel din Olanda

Olanda deține cel mai bun sistem de pensii din lume, potrivit Indexului Anual Global al Pensiilor realizat de Mercer și CFA Institute. Acest sistem a petrecut doi ani pe locul doi mondial, însă în acest an a revenit în poziția de lider al clasamentului.

Sistemul olandez a obținut o evaluare generală de 85 puncte. Islanda, care ocupase locul 1 în anul precedent, se află acum pe locul doi cu un scor de 83,5. Între timp, Danemarca vine rapid din urmă și se clasează pe poziția a treia, cu 81,3 puncte.

Olanda se pregătește să implementeze o reformă semnificativă a sistemului său de pensii. Statul va trece de la un fond de pensii colectiv, la mai multe fonduri individuale. Cu toate acestea, autorii analizei nu manifestă îngrijorare în acest sens.

„Sistemul este bine poziționat pentru a oferi beneficii excelente pe fondul trecerii de la o structură de beneficii colectivă la o abordare mai individuală a contribuțiilor definite”, au precizat analiștii de la Mercer.

Sistemele de pensii suportă mari presiuni în această perioadă

Conform directorului executiv al CFA Institute, Margaret Franklin, sistemele de pensii din întreaga lume se confruntă cu o presiune semnificativă.

Aceasta explică faptul că vârsta medie a populației se află în continuă creștere. Totodată, situația nu este îmbunătățită nici de starea inflației și creșterea ratei dobânzilor.

„Vârsta medie a populației din întreaga lume continuă să crească pe multe piețe. (…) Inflația și creșterea ratelor dobânzilor au creat o nouă dinamică a pieței care ridică provocări semnificative pentru planurile de pensii. De asemenea, vedem o fracturare continuă în ceea ce privește globalizarea. (…)

Din ce în ce mai des, indivizii vor avea un rol din ce în ce mai important de jucat în ceea ce privește propria pensionare. (…) Există un drum lung de parcurs în multe jurisdicții pentru ca planurile de pensii să funcționeze cât mai bine”, a spus Franklin, citată de ziarulromanesc.de.

Indicele a examinat 47 de sisteme de pensii. Acestea acoperă 64% din populația mondială, conform datelor furnizate de Mercer și CFA Institute.

Argentina s-a clasat pe ultimul loc în ceea ce privește performanța sistemului de pensii.

Este important de menționat că România nici măcar nu a fost inclusă în analiza sistemelor de pensie!