Frigiderele, mașinile de spălat vase, chiuvetele și blaturile din oțel inoxidabil sunt la modă în bucătăriile de astăzi.
Oțelul inoxidabil nu este rezistent la zgârieturi
Oțelul inoxidabil este un aliaj, un amestec de metale specifice, în primul rând fier, crom, nichel și alte elemente. Cromul face din el un material inoxidabil, non-coroziv și rezistent la rugină. De asemenea, este rezistent la căldură și bacterii, reciclabil și ușor de curățat.
Cu toate acestea, în ciuda rezistenței sale, oțelul inoxidabil nu este rezistent la zgârieturi.
Manipularea brutală, materialele abrazive sau tehnicile dure de curățare pot deteriora finisajul. Dacă nu îndepărtați zgârieturile, acestea pot prinde bacterii și murdărie. În timp ce lustruirea ușoară poate elimina unele zgârieturi ușoare, e nevoie de mai mult efort pentru a elimina zgârieturile adânci.
Cauzele zgârieturilor de pe obiectele de oțel inoxidabil
Potrivit Bng, cea mai frecventă cauză pentru care apar aceste zgârieturi este curățarea necorespunzătoare. Utilizarea substanțelor de curățare abrazive sau a celor chimice, dure, pot lăsa zgârieturi pe aparate. De asemenea, se pot zgâria când se freacă de alte obiecte metalice sau obiectele grele.
Oțelul inoxidabil este folosit în multe articole de zi cu zi, inclusiv în aparatele de uz casnic și într-o gamă largă de vase de gătit – oale, tigăi, tacâmuri și ustensile. Zgârieturile sunt inevitabile, dar severitatea zgârieturilor determină metoda de îndepărtare.
Zgârieturile ușoare apar ca linii fine sau zgârieturi minore, vizibile în lumină puternică. Cu toate acestea, abia se observă la atingere dacă treceți degetele peste ele.
Astfel de zgârieturi se găsesc în zonele cu utilizare frecventă. Acestea pot fi îndepărtate cu ușurință, utilizând un produs de curățare neabraziv, cumpărat din magazin, cu pastă de dinți fără gel sau bicarbonat de sodiu.
Zgârieturile adânci sunt vizibile și pot fi simțite dacă treceți degetele peste ele.
Iată cum puteți să le eliminați.
Cum puteți elimina zgârieturile fine
Pentru zgârieturi fine, tot ce aveți nevoie este un produs non-abraziv, care va funcționa pentru a umple liniile fine și a netezi suprafața.
Există produse eficiente pe piață, create special. De asemenea, puteți încerca produse de uz casnic obișnuite, cum ar fi pasta de dinți fără gel sau bicarbonatul de sodiu.
De asemenea, aveți nevoie de mai multe cârpe din microfibră pentru aplicarea și îndepărtarea produsului.
Dacă aveți de-a face cu zgârieturi ușoare, începeți prin a pregăti compusul neabraziv. Unele vin sub formă de pulbere, pe care o veți combina apoi cu apă pentru a forma o pastă.
Alți compuși pentru îndepărtarea zgârieturilor vin sub formă de pastă, gata de utilizare.
Puteți utiliza și produse de uz casnic obișnuite. De exemplu, puteți aplica pastă de dinți fără gel chiar din tub sau puteți crea o pastă amestecând bicarbonat de sodiu și apă.
Odată ce aveți produsul pentru lustruirea zgârieturilor, continuați cu procesul de eliminare a zgârieturilor urmând acești pași:
Asigurați-vă că suprafața este complet curată, fără pete de murdărie, praf și particule de alimente
Apoi tamponați o cantitate mică de compus pe o cârpă curată și frecați-o continuu peste zgârietură. După câteva minute, utilizați o cârpă proaspătă și umedă pentru a șterge produsul. Dacă este necesar, lustruiți din nou până când aveți rezultatele dorite.
Ștergeți excesul de produs cu cârpa umezită și folosiți una proaspătă pentru a usca suprafața.
Dar pentru zgârieturi adânci?
În cazul în care vă confruntați cu zgârieturi mai dure, este necesar să le ștergeți cu un burete abraziv. Veți avea nevoie de un burete de curățat, plus puțin ulei de gătit. Există și produse speciale în comerț, care conțin tot ce trebuie pentru a elimina zgârieturile mai adânci.
Această tehnică ar trebui folosită numai pe oțel inoxidabil fără strat protector. Dacă există un strat protector transparent sau o suprafață sintetică, veți face mai mult rău decât bine.
Ce trebuie să faceți pentru a preveni zgârieturile viitoare
Evitați curățarea articolelor din oțel inoxidabil cu agenți de curățare, cum ar fi amoniac, înălbitor cu clor și prafuri de curățat, care pot cauza sau agrava zgârieturi și pot cauza decolorarea.
Utilizați materiale de curățare moi, neabrazive.
Ștergeți și curățați întotdeauna în direcția granulelor din oțel inoxidabil. Nu frecați în cercuri!
Uscați și lustruiți suprafețele din oțel inoxidabil după fiecare utilizare pentru a preveni formarea depunerilor de minerale.