Cel mai bun ulei pentru sănătate! Grăsimile joacă un rol esențial în sănătate. Includerea grăsimilor sănătoase în alimentație poate îmbunătăți absorbția nutrienților, ajută la sănătatea inimii și la creșterea factorului de sațietate.
Cu toate acestea, alegerea tipurilor potrivite de grăsimi, inclusiv a uleiurilor de gătit, este foarte importantă. În timp ce unele uleiuri sunt mai potrivite pentru gătit la căldură mai mare și pot oferi beneficii pentru sănătate, altele pot dăuna, dacă sunt folosite prea des, potrivit Health.com.
Iată cele mai bune și mai proaste uleiuri de gătit dacă vreți să fiți sănătos.
Dacă sunteți în căutarea unor uleiuri sănătoase, acestea sunt alegeri excelente. S-a dovedit că unele uleiuri oferă beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea riscului unor boli de inimă și furnizarea antioxidanților protectori.
Uleiul de măsline
Uleiul de măsline este obținut prin zdrobirea, măcinarea și tăierea măslinelor. Este bogat în grăsimi mononesaturate, sănătoase, vitamina E, antioxidanți și polifenoli, care promovează sănătatea în mai multe moduri.
Studiile arată că dietele bogate în ulei de măsline sunt asociate cu numeroase beneficii, cum ar fi risc redus de boli de inimă.
S-a demonstrat că dietele bogate în ulei de măsline protejează împotriva dezvoltării aterosclerozei, principala cauză a bolilor de inimă. O dietă bogată în ulei de măsline poate reduce alți factori de risc pentru inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială și nivelurile crescute ale lipidelor din sânge.
Un studiu din 2020 care a inclus date ale aproape 923.000 de adulți din SUA a constatat că cei care au consumat mai mult de o jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi aveau un risc cu 14% mai mic de a suferi boli de inimă și un risc cu 18% mai mic de boli coronariene.
Uleiul de avocado
Uleiul de avocado este și el o alegere excelentă pentru gătit. Uleiul de avocado este obținut prin extragerea uleiului din fructele de avocado coapte. Ca și la uleiul de măsline, majoritatea grăsimilor din uleiul de avocado se află în formă mononesaturată.
Uleiul de avocado este bogat în vitamina E, precum și în compuși vegetali precum polifenoli, proantocianidine și carotenoizi, care funcționează ca antioxidanți puternici, ajutând la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative.
Deși există multe mai multe studii care au analizat efectele uleiului de măsline asupra sănătății, dovezi limitate sugerează că încorporarea uleiului de avocado în dietă poate avea beneficii antiinflamatorii și ajută în combaterea bolilor de inimă prin scăderea nivelului de colesterol LDL.
Ca și în cazul uleiului de măsline, puteți cumpăra ulei de avocado nerafinat sau rafinat, acesta din urmă fiind mai bun când prăjiți anumite preparate. Atât uleiul de avocado rafinat, cât și cel nerafinat, au un punct de fum mai mare decât uleiul de măsline, de 482 și, respectiv, 520 Fahrenheit.
Conform studiilor, avocado are o perioadă de valabilitate de aproximativ 210 de zile atunci când este păstrat la temperatura camerei.
Ulei de susan
Uleiul de susan este produs din semințe de susan prăjite sau crude, pline de vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și proteine pe bază de plante.
Uleiul din semințe de susan este o sursă bună de grăsimi sănătoase, inclusiv grăsimi mononesaturate, precum și antioxidanți precum sesaminul și sesamolinul. Studiile arată că uleiul de susan poate ajuta la scăderea factorilor de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi colesterolul LDL și, de asemenea, poate promova un nivel sănătos de zahăr din sânge.
O analiză din 2022 a constatat că uleiul de susan a scăzut semnificativ nivelurile de zahăr din sânge, markerii inflamatori, tensiunea arterială și nivelurile markerului de control al zahărului din sânge hemoglobinei A1c (HbA1c) în comparație cu tratamentele de control.
Uleiul de susan nerafinat are un punct de fum de 350 Fahrenheit, în timp ce uleiul de susan rafinat are un punct de fum de 450 Fahrenheit, similar cu cel al uleiului de măsline.
Uleiuri pe care ar trebui să le evitați
Uleiurile foarte rafinate, cum ar fi uleiul de rapiță, uleiul de porumb și uleiul de soia trec printr-un proces de rafinare pentru a le prelungi perioada de valabilitate și a le oferi o culoare și un gust neutru. Acest proces elimină compuși benefici precum antioxidanții polifenoli și vitamina E.
În plus, unele uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de porumb și uleiul de soia, conțin mai multe grăsimi polinesaturate, care sunt predispuse la un proces numit oxidare atunci când sunt expuse la temperaturi foarte ridicate. Oxidarea este o reacție care are loc între grăsimi și oxigen și care creează compuși nocivi numiți radicali liberi. Compușii generați în timpul oxidării pot provoca daune celulare, afectând sănătatea generală.
Cercetările arată că un consum regulat de ulei vegetal, încălzit în mod repetat, poate crește inflamația și poate dăuna sănătății inimii prin creșterea tensiunii arteriale, a colesterolului și a inflamației vaselor de sânge.