Anul 2023 a fost cel mai călduros an din istorie, susţin cercetători din UE. Recordurile climatice au fost depășite în mod repetat în 2023.
Cel mai călduros an din istorie
În cursul anului precedent, am asistat la cel mai călduros sezon înregistrat în istoria meteorologică, marcând o creștere „remarcabilă”. Conform anunțului făcut marți de către Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S) al Uniunii Europene (UE), acest an a fost probabil cel mai cald în ultimii 100.000 de ani, potrivit transmisiunilor Reuters.
Anticipând acest moment, oamenii de știință au prevăzut depășirea acestui prag. Dat fiind că recordurile climatice au fost în mod repetat înregistrate și depășite. Începând cu luna iunie, fiecare lună a fost caracterizată ca fiind cea mai călduroasă înregistrată. În comparație cu aceeași perioadă din anii precedenți.
„Acesta (2023, n.r.) a fost un an excepţional din punct de vedere climatic… într-o ligă separată, chiar şi în comparaţie cu alţi ani foarte călduroşi”, a declarat directorul C3S, Carlo Buontempo.
C3S a confirmat că anul 2023 s-a clasat ca cel mai călduros înregistrat începând cu datele din 1850. Buontempo a subliniat că analiza datelor paleoclimatice, precum cele provenite din inelele copacilor și bulele de aer din ghețari, indică faptul că 2023 a fost „foarte probabil” cel mai călduros an din ultimii 100.000 de ani.
Temperatura globală a crescut cu 1,48 grade Celsius
Cel mai călduros an din istorie. În medie, în 2023, temperatura globală a crescut cu 1,48 grade Celsius în comparație cu perioada preindustrială (1850-1900), marcată de începutul ardării la scară industrială a combustibililor fosili și eliberarea de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă.
Statele au semnat Acordul de la Paris în 2015, angajându-se să limiteze încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius. Față de perioada preindustrială, pentru a evita consecințele grave. Deși lumea nu a depășit încă acest obiectiv. Care se referă la o creștere medie a temperaturii globale de 1,5 grade Celsius pe durata decadelor. C3S a avertizat că temperaturile care au depășit acest prag în aproape jumătate din zilele anului 2023 au creat „un precedent teribil”.
În ciuda eforturilor guvernelor și companiilor în privința obiectivelor climatice, emisiile de CO2 rămân la niveluri ridicate. Emissions mondiale de CO2 provenite din arderea cărbunelui, petrolului și gazelor au atins recorduri în 2023. În același timp, concentrația de CO2 în atmosferă a atins cel mai înalt nivel înregistrat. A atins 419 părți per milion (0,0419%), conform datelor C3S.
În Europa, 2020 a fost mai cald
În plus, 2023 a marcat primul an în care fiecare zi a înregistrat o creștere de peste 1 grad Celsius față de perioada preindustrială. Pentru prima dată, două zile – ambele în luna noiembrie – au înregistrat o diferență de 2 grade Celsius mai mult decât în perioada preindustrială.
Anul trecut s-a remarcat prin faptul că temperatura medie a fost cu 0,17 grade Celsius mai ridicată comparativ cu 2016. Acest an era considerat cel mai fierbinte an anterior – un record doborât cu un avans „remarcabil”, conform declarațiilor lui Buontempo.
În decursul celor aproape 30.700 de zile de la 1940 încoace, cele 46 de zile cu cele mai ridicate temperaturi au fost înregistrate în 2023, concentrate în întreaga perioadă estivală, cu precădere în luni precum iulie și august, conform datelor analizate de AFP.
În ceea ce privește Europa, 2023 s-a clasat ca al doilea cel mai călduros an, după 2020.
Într-o notă preocupantă, oceanele lumii au experimentat o supraîncălzire persistentă și neobișnuită, stabilind recorduri sezoniere în mod constant începând cu luna aprilie.