Vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă a anului la cumpăna dintre ani, maximele ajungând la 16 grade, iar în Capitală sunt aşteptate ploi în seara de Revelion, arată prognoza meteo, transmisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
În perioada 31 decembrie, ora 8:00 – 1 ianuarie, ora 8:00, vremea va fi în continuare deosebit de caldă pentru această perioadă din an, deşi valorile termice vor înregistra o scădere uşoară faţă de intervalul precedent în majoritatea zonelor.
Temperaturile maxime se vor încadra între 7 grade în nordul Moldovei şi 16 grade în sudul Munteniei şi al Dobrogei, iar minimele termice vor fi cuprinse între 0 şi 10 grade. Mai ales dimineaţa, pe arii restrânse în zonele joase din sud, din centru şi din est se va semnala ceaţă.
În acelaşi interval, în Capitală, vremea se va menţine deosebit de caldă pentru această perioadă din an. Cerul va avea înnorări temporare, iar în a doua parte a zilei şi în orele serii va ploua. Vântul va sufla slab şi moderat.
Temperatura maximă va fi de 13-14 grade Celsius, iar cea minimă de 4-6 grade. Dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă.
Cel mai călduros decembrie din ultimii 60 de ani
Elena Mateescu, directorul ANM, a precizat că avem parte de cea mai călduroasă lună decembrie din ultimii 60 de ani. De altfel, anul 2020 va fi cel mai călduros an la nivel mondial, conform estimărilor centrului britanic de meteorologie.
„Înregistram o abatere termică pozitivă de 3,5 grade față de normalul climatologic al unei luni decembrie în țara noastră, în 1982 am înregistrat 3,4 grade. Această abatere va mai crește având în vedere ce se va întâmpla până la finele acestei luni.
2020 e pe locul doi în țară noastră ca cel mai călduros an din 1900 și până în prezent, cu abatere termică pozitivă de 1,78 grade. Cel mai cald an rămâne 2019, cu abatere termică pozitivă de 2,11 grade.
Deceniul actual 2011 – 2020 este cel mai călduros deceniu, șapte ani din acest deceniu sunt în top 10 cei mai calzi ani.
Practic, din 2015 și până în prezent, fiecare an a doborât recorduri înregistrate anul anterior, tendința pare să fie în continuare aceeași. Luăm în considerare și estimările centrului britanic de meteorologie care în fiecare an face o estimare pentru anul următor și care la finalul lui 2019 a estimat că 2020 va fi cel mai călduros an, ceea ce se confirmă și la nivel mondial.
Acest centru britanic estimează și pentru 2021 posibilitatea ca și acest an să se alăture la anii cei mai călduroși din istorie, cu o abatere termică pozitivă de 1,03 grade Celsius față de perioada preindustrială. Așadar tendința e evidentă, creșterea de temperatură e semnificativă și nu numai vara”, a explicat Mateescu pentru Digi24.