New York, Londra şi Singapore sunt cele mai competitive oraşe din cele 120 de mari oraşe ale lumii, arată rezultatele unui studiu comandat de bana americană Citigroup şi realizat de The Economist Intelligence Unit (EIU).
Raportul alcătuieşte un clasament al celor mai competitive oraşe din lume în funcţie de capacitatea lor demonstrată de a atrage capital, afaceri, talent şi turişti.
"Am comandat acest raport pentru a îmbunătăţi înţelegerea competitivităţii pieţelor şi a identifica unde este posibil să găsim creştere, oportunitate şi talent în următoarele decenii", a declarat directorul general de la Citi, Vikram Pandit.
"Cu siguranţă dinamismul economic este în creştere în alte părţi, în special în oraşele asiatice, însă oraşele americane şi europene au atuuri istorice care le oferă un avantaj concurenţial solid", a subliniat directorul de prognoze globale de la EIU.
Cele 120 de oraşe incluse în Hot Spots au o populaţie combinată de 750 milioane de persoane şi reprezintă aproximativ 29% din economia globală, generând un PIB combinat de 20.240 miliarde de dolari în 2011.
Potrivit raportului, cele mai competitive oraşe din lume sunt: New York, Londra, Singapore, Paris şi Hong Kong (împreună pe locul patru), Tokyo, Zurich, Washington, Chicago şi Boston.
În total, 11 oraşe europene fac parte din top 30, printre care Frankfurt (11), Geneva (13), Amsterdam (17), Stockholm (20) şi Viena (25). De asemenea, 10 oraşe americane fac parte din top 30, în special San Francisco (13), Los Angeles (19) şi Houston (23).
La realizarea acestui clasament au fost analizaţi factori precum competitivitatea economică, capitalul uman, eficienţa instituţională, maturitatea financiară, atractivitatea globală, capitalul fizic, caracterul social şi cultural. Scorul general al unui oraş depinde de scorul obţinut la fiecare categorie.
De exemplu, creşterea economică rapidă a Asiei se reflectă în competitivitatea economică a oraşelor sale. În termeni de ‘putere economică’, categoria cu cea mai mare pondere în index, 15 din primele 20 de oraşe din lume sunt oraşe asiatice. Din aceste 15 oraşe asiatice numai puţin de 12 sunt în China.
Primul oraş din America Latină inclus în clasamentul global este Buenos Aires, loc 60, urmat de Sao Paolo (62) şi Santiago (68). Africa de Sud şi-a rezervat primele poziţii acordate pentru oraşele din continentul african cu Johannesburg (67), Cape Town (73) şi Durban (94), urmate de Cairo (113), Nairobi (115), Alexandria (116) şi Lagos (119).
În Orientul Mijlociu, cel mai bine clasat este Dubai (40), urmat de Abu Dhabi (41), Doha (47), Tel Aviv (59), Kuweit (80), în timp ce Beirut se clasează pe locul 117, iar Teheran ocupă locul 120.