Oamenii nu mai vor să meargă la spital! Ajung când este deja prea târziu. Medic cunoscut: Am ajuns să facem o chirurgie a disperării

Cunoscutul medic Paul Ichim, chirurg la Spitalul Județean de Urgență Galați a vorbit despre pacienții disperați care ajung în număr din ce în ce mai mare la spital. Medicul spune că majoritatea se prezintă la spital când boala deja a avansat din cauză că oamenii fie nu mai au încredere în sistemul medical, fie le este frică.

„Nu credeam să apuc astfel de vremuri, de modul în care-mi fac meseria, de câtă suferinţă văd, de ce cazuri incredibile şi disperate ajung pe mâna noastră. Atmosfera generalizată de neîncredere şi de comentare a actului medical a ajuns la cote neimaginabile. Lumea de neîncredere, frică sau nu mai ştiu ce motiv, stă acasă şi vine sau este adusă la spital, în situaţii biologice de neimaginat, de te întrebi cum de mai sunt în viaţă. Pur şi simplu am ajuns să facem o chirurgie a disperării”, scrie în mesajul medicului gălăţean.

Prof. univ. dr. Paul Ichim mai spune că reacțiile pe care le vede la unii dintre pacienți îl demobilizează.

„Reacţiile aparţinătorilor sunt uneori de necomentat, de tipul celor care te demobilizează, de te întrebi ce mai cauţi prin meseria asta. Numărul celor neinformaţi care au judecaţi de valoare şi comentarii belicoase, pe reţelele de socializare, este în continuă creştere. Ceva se întâmplă de o vreme cu psihicul tuturor, aşa că trebuie găsite şi metode de destresare”, mai susţine medicul Ichim.

Pandemia de coronvirus a dat pest cap sistemul medical și societatea

De asemenea, medicul a mai precizat că pandemia de coronavirus a avut un impact negativ în ceea ce privește sistemul medical și societatea, bulversându-le pe amândouă.

„Pe lângă făptul că ne-a prins nepregătiţi , la fel ca peste tot în lume, am continuat să luăm decizii total aiurea şi incomplete. În timpul ăsta , sistemul sanitar nu prea a fost calibrat pentru valurile ce se succed interminabil (…) În oraş se tot închid paturile de Covid pe la restul spitalelor, doar la Judeţean situaţia rămâne aproape neschimbată. De atâta bine în spitalul ăla, au început să fugă dintre medici iar la posturile scoase la concurs, nu se prezintă specialişti. Gărzile acolo, mai ales în perioada sărbătorilor când restul spitalelor merg cu frână trasă, devin ceva de domeniul groazei, când vezi ce cazuri pot apărea aduse de salvare. Mă consideram şi încă mă consider un tip destul de stăpân pe mei, dar am început să înteleg cam despre ce-i vorba cu sindromul ăla de ”, concluzionează chirurgul gălăţean.