Trei bănci din ţara asiatică se află printre cele 1.000 de companii cotate de bursă, cu cea mai rapidă creştere din lume, într-un top efectuat de publicaţia IB Times. International Business Times 1.000 reprezintă o compilaţie anuală a companiilor cotate la bursă, cu cea mai rapidă creştere, realizată pe seama ratei de creştere anuală, calculată pe trei ani.

Un aspect important care a contribuit la creşterea acestora este interesul tot mai mare pentru domeniul finanţelor islamice, în contextul în care tot mai multe persoane au început să se bazeze pe un sistem care a rezistat crizei financiare globale din 2008 surprinzător de bine.

"Există mult mai multă încredere în sectorul financiar islamic, deoarece a rezistat mai bine în faţa crizei", a declarat Ibrahim Warde, profesor de afaceri internaţionale la Universitatea Tufts din SUA.

Această încredere a dus la o creştere impresionantă a veniturilor pentru bănci, dar şi a oportunităţilor de afaceri, motiv pentru care toate cele trei bănci (First Security Islami Bank, Social Islami Bank şi Mercantile Bank) şi-au crescut investiţiile încă din 2008.

Spre exemplu, în ultimul raport anul prezentat de First Security Islami Bank, veniturile din investiţii nete (diferenţa dintre profiturile obţinute din investiţii şi cele plătite către deponenţi) au crescut cu peste 400 la sută, de la 202 milioane Taka (1,87 milioane euro), la un miliard de Taka (9,26 milioane euro).

Produse inovatoare

Cel puţin două dintre băncile din Bangladesh prezente în topul IBTimes 1.000, au înregistrat o creştere a depozitelor de la introducerea unor produse financiare pe care musulmanii practicanţi nu le consideră a fi împotriva credinţei lor religioase "Riba" (dobândă), un terman care face referire la compensarea în exces. Islamul le interzice musulmanilor să accepte camătă şi să dea camătă.

O mare parte din aceste noi depozite şi credite sunt mici în natură, consecinţă a unei ţări în care sistemul bancar a servit drept suport pentru micro-finanţarea modernă în cursul anilor 1970 şi 1980.

Afluxul de bani a avut un efect marcant. Excedentul de economii, suma de valută depusă în sistemul financiar al ţării minus suma investită pe piaţa internă, reprezenta în medie 5 la sută din PIB-ul total între 2006 şi 2009.

Creştere sănătoasă

Factorul final care a contribuit la creşterea sistemului bancar din Bangladesh este mediul economic sănătos. Creşterea PIB-ului s-a menţinut constant în jurul valorii de 6 la sută, cea mai lentă creştere, de 5,91% înregistrându-se în 2009, conform datelor Fondului Monetar Internaţional.

Acest aspect a ajutat la creşterea investiţiilor multor bănci. Spre exemplu, First Security Islami Bank are 38,7 miliarde Taka investite în special în importuri, comerţ şi finanţe.
Un sistem bancar ferit de crize, creat la umbra Coranului
Sistemul bancar islamic se deosebește de sistemul bancar occidental prin faptul că debitorii sunt obligați să investească în firme cu acoperire în realitate, fiindu-le interzise speculațiile financiare. Orice capital varsat trebuie să aiba legatura cu bunuri reale. În acest fel băncile sunt ferite de așa-numitele "bule speculative".

Unele sectoare ale economiei sunt exluse din activitatea băncilor musulmane. Ele nu creditează firme care produc sau distribuie alcool, produc, procesează sau vând carne de porc.

De asemenea, băncile islamice nu dau bani pentru investiții în industria pornografică sau de armanent doar pentru simplul fapt că sunt interzise de Coran. În principiu, băncilor musulmane le este interzis să dea bani pentru activitati care contravin interesului religios..