Cercetătorii au descoperit că adăugarea afinelor în dieta zilnică a anumitor persoane de vârstă mijlocie poate reduce șansele de a dezvolta demență. Rezultatele lor au fost publicate recent în revista Nutrients, potrivit Neuroscience.
Au activitate antibacteriană, modificând favorabil flora patogenă intestinală
Cu un conținut important de antioxidanți, afinele sunt fructe care nu ar trebui să lipsească din alimentația zilnică, indiferent că sunt consumate proaspete, congelate, sau sub formă de ceai.
Fructele conțin antioxidanți numiți antocianină, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, fosfor și seleniu tanin, pectine, mirtilină (un echivalent vegetal al insulinei), zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic). Proprietățile afinelor se mențin chiar și după ce fructele sunt uscate.
Frunzele și fructele de afin au proprietăți astringente datorită taninului. Au activitate antibacteriană, modificând favorabil flora patogenă intestinală, și antidiareică.
Echipa de la Universitatea din Cincinnati a început să efectueze cercetări cu privire la beneficiile afinelor pentru persoanele cu risc mai mare de Alzheimer și demență. Profesorul Robert Krikorian, care a condus studiul, a explicat că aproximativ 50% dintre indivizii din SUA dezvoltă rezistență la insulină (prediabet) mai ales în jurul vârstei mijlocii. S-a dovedit că prediabetul este un factor în bolile cronice.
Alzheimer se dezvoltă pe o perioadă de mulți ani, începând cu vârsta mijlocie
„Am observat beneficii cognitive ale afinelor în studiile anterioare cu adulți în vârstă și ne-am gândit că ar putea fi eficiente la persoanele mai tinere, cu rezistență la insulină”, a spus Krikorian, șeful catedrei de psihologie din cadrul Departamentului de Psihiatrie al Colegiului de Medicină.
„Boala Alzheimer, la fel ca toate bolile cronice ale îmbătrânirii, se dezvoltă pe o perioadă de mulți ani, începând cu vârsta mijlocie”, a menționat el.
Cercetătorii au analizat 33 de pacienți din zona Cincinnati, cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani, care erau supraponderali, prediabetici și la care se observase o scădere ușoară a memoriei, odată cu îmbătrânirea. Krikorian spune că această categorie de persoane are un risc crescut de demență târzie și alte afecțiuni comune.
În ce a constat studiul
Pe o perioadă de 12 săptămâni, pacienților li s-a cerut să se abțină de la consumul de fructe de pădure de orice fel, cu excepția unui pachet zilnic de suplimente, care trebuia consumat fie la micul dejun, fie la cină. Jumătate dintre participanți a primit pulberi de afine, care cuprindeau echivalentul a o jumătate de cană de afine, în timp ce cealaltă jumătate a primit placebo.
Îmbunătățire a sarcinilor cognitive și o funcție metabolică mai bună
Participanții au primit, de asemenea, teste care au măsurat anumite abilități cognitive care scad semnificativ la pacienții cu demență târzie, cum ar fi funcții executive precum memoria, flexibilitatea mentală și autocontrolul. Krikorian a spus că cei care au consumat suplimentele pe bază de afine au arătat o îmbunătățire a sarcinilor cognitive.
De asemenea, au avut niveluri mai scăzute de insulină, ceea ce înseamnă că participanții aveau o funcție metabolică îmbunătățită și au putut să ardă mai ușor grăsimile. Principala concluzie a studiului actual este aceea că adăugarea afinelor în alimentația celor de vârstă mijlocie, poate reduce șansele de a dezvolta demență.