Geoană: Decizia Ucrainei de aderare la NATO și UE aparține poporului ucrainean
În contextul în care Ucraina și-a exprimat dorința de a adera, atât la NATO, cât și la Uniunea Europeană, Mircea Geoană a declarat pentru Capital că aceasta aparține poporului ucrainean în totalitate, precizând că Alianța nu a îndemnat-o în această direcție.
„Respectăm și aplaudăm eroismul pe care președintele Zelenski îl demonstrează. Forțele armate ucrainene și poporul ucrainean fac lucruri deosebite pe care le apreciem și sunt o sursă de inspirație pentru noi toți, dar în același timp decizia pe care Ucraina a luat-o în 2014, după ocuparea ilegală a peninsulei Crimeea și a estului Ucrainei de către Federația Rusă, nu a fost o decizie care a impus-o NATO.
Înainte Ucraina avea o constituție de neutralitate, așa cum are și Republica Moldova astăzi. După ce a fost amputat teritoriul ucrainean de invazia rusească din Crimeea și ocuparea ilegală, inclusiv a estului Ucrainei, prin libera decizie, fără să vină NATO să le spună ce să facă, să-i îndemne către NATO, poporul ucrainean, prin decizie democratică și-a modificat constituția și a declarat ca obiective integrarea în NATO și în Uniunea Europeană”, a declarat Mircea Geoană pentru Capital.
Aderarea Ucrainei, Georgiei, Suediei sau Finlandei la NATO depinde de aceste țări
Pe de altă parte, oficialul a precizat că în cazul în care președintele Volodimir Zelenski se răzgândește în privința acestui drum pe care și l-a propus, această decizie nu aparține NATO, ci tot Ucrainei. Mircea Geoană a mai spus că acest lucru se aplică și celorlalte țări, precum Georgia, Suedia sau Finlanda pentru că „NATO nu merge în pețit”.
„Dacă Ucraina va decide din motivele pe care poate că președintele Zelenski le întrevede, să-și modifice din nou constituția și să renunțe eventual, în schimbul unor garanții de securitate din partea marilor puteri – aceasta a fost propunerea făcută de Zelenski – este tot decizia Ucrainei și nu a NATO. (…)
La fel este și în cazul Georgiei, Suediei sau Finlandei. NATO nu merge în pețit la cineva. Faptul că țările vin către NATO arată atractivitatea modelului occidental și puterea garanției de securitate pe care NATO o oferă. De aceea, este decizia suverană a liderilor și poporului ucrainean cu privire la soluția pe care o văd pentru viitor”, ne-a mai transmis secretarul general adjunct al NATO.
Geoană: Politica NATO rămâne aceea a „ușilor deschise”
Mircea Geoană a precizat că politica Alianței rămâne în continuare aceea a „ușilor deschise” și orice stat candidat trebuie să dea dovadă de consecvență și să contribuie la securitatea colectivă.
„Faptul că la summit-ul de la București din 2008 a fost lansat pentru Ucraina și Georgia un parcurs care să conducă la o eventuală aderare, nu înseamnă că se întâmplă peste un an-doi sau cinci. Chiar înainte de război, Ucraina avea multe reforme interne pe care trebuia să le îndeplinească.
Decizia noastră rămâne în picioare, privind o politică a ușilor deschise și dacă țări care se califică pentru a deveni membri NATO vin către noi, solicită acest lucru, sunt consecvenți și contribuie la securitatea noastră colectivă, este decizia noastră și a acelui stat candidat să-i primim sau nu.
Important acum este ca acest război să se termine cât mai repede, ca Rusia să părăsească teritoriile ocupate, suplimentar ilegal, din Ucraina și o soluție politică să fie găsită cât mai curând”, a conchis Mircea Geoană.