Managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara avertizează că situația pandemică nu este stabilă la nivel național. Conform celor spuse de medicul Cristian Oancea, relaxarea este înțeleasă greșit în România iar ea ar trebui să vină la pachet cu o mai mare responsabilitate.
Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, spune că situația pandemică nu este stabilă la nivel național: „Vom continua așa mult și bine. Temerea noastră este că, odată cu aceste măsuri de relaxare, va mai crește incidența, dacă nu se vor respecta ad literam măsurile.”
O creștere la peste 2.000 de cazuri noi pe zi
„Avem cazuri active aproape 44.000, avem 3.500 de decese, iar numărul de decese zilnic este într-o fază de platou. Nouă ne este teamă că, odată cu aceste noi măsuri de relaxare, peste două săptămâni- o lună, vom avea o creștere la peste 2.000 de cazuri noi pe zi”, a transmis Cristian Oancea la Digi24.
De asemenea, medicul a transmis că relaxarea este înțeleasă greșit în România iar ea ar trebui să vină la pachet cu o mai mare responsabilitate, deoarece „suntem într-un platou negativ”.
„Suntem într-un platou negativ, pentru că nu coborâm. Ori ne vom menține în acest platou, ori, dacă nu, va fi o ușoară creștere până undeva pe la 2.000 de cazuri. Problema este că din aceste cazuri se selectează și cele severe și va fi o încărcătură pe sistemul de Terapie Intensivă”, a adăugat aceasta.
Ne aflăm într-un tsunami
„În două săptămâni e posibil să ajungem la cifra de 700 ceea ce înseamnă, la aproape o capacitate de 1.000 de paturi, la nivel național pentru SARS-CoV-2, un fenomen deja îngrijorător” a spus managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara
„Trebuie să ne gândim că pe copii, în marea majoritate asimptomatici, de la grădiniță și de la școală, îi vor aștepta bunicii care au diabet, hipertensiune sau alte boli cronice. Riscul de transmitere în masa vârstnicilor este foarte crescut. Trebuie să avem măsuri de distanțare fizică, de purtat măști, de aerisit clasa.
„Dacă nu vom fi responsabili și vom continua în același fel, suntem într-un tsunami și, în curând, dacă ne menținem așa, depășim 100.000 de ochii închiși” a conchis Cristian Oancea.