La inceputul acestui an, analistii prognozau o evolutie diferentiata a leului in raport cu euro si cu dolarul. Opinia, aproape generalizata, era ca moneda europeana va creste cu un procentaj superior ratei inflatiei, in timp ce cresterea monedei americane se va situa sub rata inflatiei. Cu alte cuvinte, euro se va scumpi, iar dolarul se va ieftini.
Evolutia cursului leului in primele cinci luni ale anului confirma aceste prognoze. La data de 31 mai, euro crescuse cu 12,8% in raport cu leul, iar dolarul numai cu 6,1%. Daca luam in calcul o rata a inflatiei de 1,5% in luna mai (estimarea apartine ministrului finantelor, Mihai Tanasescu), atunci inflatia cumulata pe primele cinci luni este de 7,6%. Ceea ce inseamna ca valoarea leului a scazut fata de moneda europeana (cu 4,8%), dar a crescut fata de biletul verde (cu 1,4%).
Dinamica inregistrata de principalele doua valute in raport cu moneda romaneasca se va mentine, cel putin pe parcursul acestui an. In repetate randuri, oficiali ai Bancii Nationale a Romaniei au declarat ca BNR urmareste, in anul 2002, o apreciere cu 5 – 6%, in termeni reali, a leului fata de un cos valutar euro – dolar. Cum euro castiga teren in fata dolarului (analistii estimeaza ca moneda europeana ar putea ajunge la egalitate cu dolarul pana la sfarsitul anului), inseamna ca leul va continua sa scada fata de euro si sa creasca fata de dolar.
Este de presupus ca si in urmatorii ani BNR va duce o politica valutara menita sa descurajeze deprecierea leului, daca nu chiar sa obtina o crestere reala a monedei nationale. Altfel, scaderea ratei anuale a inflatiei la mai putin de zece procente (obiectivul anului 2004) ar fi aproape imposibil de realizat.
Doua concluzii se pot trage: pentru conservarea economiilor, euro este si va fi o moneda mai buna decat dolarul; pentru imprumuturi, dolarul (daca nu si euro) este si va fi o moneda mai economicoasa decat leul. Persoanele care au sau vor avea de rambursat credite in moneda americana (sau echivalentul in lei al unor rate exprimate in dolari) vor profita de intarirea leului. Multe banci (BCR, Banca Transilvania, Alpha Bank, Volksbank etc.) ofera clientilor credite in valuta. La BCR, de exemplu, dobanda la creditele in dolari este de 9% pe an. La o depreciere anuala a leului estimata la 15%, aceasta dobanda echivaleaza cu o dobanda de 25% in lei, cu 10 – 15% sub dobanzile la creditele in lei.
Cel mai ieftin credit este cel in dolari
6 iunie 2002, 12:00
Ultima modificare în 6 iunie 2002, 15:00
La inceputul acestui an, analistii prognozau o evolutie diferentiata a leului in raport cu euro si cu dolarul. Opinia, aproape generalizata, era ca moneda europeana va creste cu un procentaj superior ratei inflatiei, in timp ce cresterea monedei americane se va situa sub rata inflatiei. Cu alte cuvinte, euro se va scumpi, iar dolarul se va ieftini.Evolutia cursului leului in primele cinci luni ale anului confirma aceste prognoze. La data de 31 mai, euro crescuse cu 12,8% in raport cu leul, iar d
Etichete: arhiva,
leu,
moneda
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook