Concorde Securities, casa de brokeraj cu cel mai mare rulaj pe Bursa de la Budapesta, a devenit membru în sistemul BVB. Intermediarul are un mandat de achiziţii pe pieţele bursiere din Europa Centrală şi de Est din partea fondului suveran al Norvegiei. Jaksity György, co-fondator al Concorde, nu a indicat o sumă a investiţiilor atrase, ţinta fiind consolidarea business-ului din România pe termen lung.
Bursa de Valori Bucureşti a anunţat astăzi includerea în calitate de participant în sistemul de tranzacţionare propriu a casei de brokeraj Concorde Securities. Firma care oferă la nivel regional servicii integrate de intermediere de hârtii de valoare şi investment banking este, cu tranzacţii însumând 1,9 miliarde euro, brokerul cu cel mai mare rulaj pe Bursa de la Budapesta, surclasând Erste Group (1,8 miliarde euro), Wood & Co. (1,5 miliarde euro), Equilor (1,4 miliarde euro), KBC (1,3 miliarde euro) şi UniCredit (0,9 miliarde euro).
Societatea ar putea fi un antemergător al celui mai maare fond suveran din lume, cel al Norvegiei, cu active de peste 700 miliarde dolari, de la care are un mandat de achiziţii pe pieţele bursiere din Europa Centrală şi de Est, spune Jaksity György, co-fondator în 1993 al Concorde Securities. „Depinde de România câţi bani va atrage pentru că pieţele sunt concurenţiale”, a declarat acesta într-o conferinţă de presă care a urmat deschiderii şedinţei bursiere de astăzi. Virtual, banii sunt nelimitaţi având în vedere că societatea are drept clienţi investitori instituţionali puternici, având disponibile zeci şi chiar sute de miliarde euro.
BRD, EL, TLV şi TEL, acţiunile vizate de clienţii Concorde
Reprezentanţii societăţii care în Ungaria are clienţi importanţi precum Magyar Telekom, Mol sau Allami Nyomda nu au indicat, totuşi, la întrebarea Capital, o proiecţie asupra investiţiilor din următorii doi ani şi nici a volumelor pe care ar urma să le intermedieze la BVB. Deocamdată obiectivul este acela de a învăţa şi de a-şi consolida prezenţa pe termen lung, pentru perioada imediat următoare nefiind avută în vedere intermedierea niciunei mari tranzacţii, spune Jaksity.
Nu înseamnă că cei de la Concorde au venit fără planuri. Ei ar urma să fie intermediarii unor clienţi ungari şi regionali pentru achiziţii în sectorul bancar şi energetic. Acţiunile BRD Groupe Societe Generale (BRD), Banca Transilvania (TLV), Electrica (EL) şi Transelectrica (TEL) au recomandări favorabile, a spus Gyurcsik Attilla, şef al departamentului de cercetare al firmei. În principal, analizele lor mizează pe un potenţial de creştere consistent al segmentului băncilor, unde indicatorul care măsoară activele bancare raportate la Produsul Intern Brut ar urma să se dubleze pentru a ajunge din urmă reperul de 34% din PIB din Ungaria sau cel de 100% din PIB, media Uniunii Europene.
Un jucător regional pentru aspiraţiile regionale ale BVB
Concorde, grup care are în administrare 1,6 miliarde euro pe divizia de asset management, se aşteaptă la o supraperformare a pieţei de la Bucureşti în raport cu alte burse din regiune, dar pentru anul în curs nu au proecţii exacte, spune Gyurcsik. Jaksity precizează că soscietatea pe care a fondat-o avansează preţuri-ţintă pentru acţiuni, însă astfel de repere nu oferă şi la nivelul indicilor.
Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, este mulţumit că în sistemul Bursei a fost atras şi un jucător cu asemenea anvergură. “Calitatea de membru a Concorde Securities și prezența directã pe piața de capital din România este în concordanțã cu strategia Bursei de Valori București de a elimina barierele care împiedicã accesul pe piațã al intermediarilor și investitorilor. De asemenea, este un pas spre creșterea fluxurilor de tranzactionare pe piața de la București, ca un viitor hub pentru Europa de Sud și de Est”, a declarat el.