Ungaria a reușit să pună mâna pe Castelul Wesselényi de la Jibou. Castelul a ajuns în proprietatea Manevi Zrt., care face parte din portofoliul societăţii Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., proprietate a statului ungar. Cel mai mare castel baroc din Transilvania se află la Jibou, istoria sa de peste două secole fiind strâns împletită cu cea a familiei de nobili maghiari Wesselenyi, ce îl transformaseră, în anii săi de glorie, într-un adevărat centru economic, cultural, artistic şi chiar de cercetare şi formare profesională în domeniul agriculturii.
Castelul Wesselényi a ajuns în proprietatea Ungariei. A fost dovedit actualul proprietar
Potrivit agenției maghiare de știri MTI, miercuri a fost emis extrasul de carte funciară care arată, de fapt, cine este actualul proprietar al castelului. Așadar, compania de consultanță în afaceri Micro Vision Consult SRL din Cluj Napoca a cumpărat castelul, considerat monument istoric, la data de 20 aprilie. Ulterior, acesta a fost revândut, după cum arată în extrasul de carte funciară, prezentată de către András Janicskó, moştenitorul castelului.
Amintim că Manevi Zrt. a mai achiziționat două monumente istorice din Satu Mare: fostul hotel Pannonia din centrul orașului și clădirea din Carei care a fost folosită pentru primăria orașului.
Presa maghiară din Transilvania nota că această companie de stat face parte din portofoliul Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Amintim că acest castel a fost scos la vânzare de aproape un deceniu din cauză că moștenitorul nu-și permitea renovarea și întreținerea sa.
Prețul castelului a scăzut treptat
Artmark Historical Estate SRL din București a tot căutat un cumpărător pentru castel, prețul acestuia scăzând până la 800 de mii de euro. Legea română a asigurat drept de preemțiune pentru instituții precum Ministerul Culturii, Consiliul Județean Sălaj și Primăria Jibou.
În luna martie, Ministerul Culturii anunța că renunță la dreptul său de preemțiune, în timp ce Consiliul Județean Sălaj dorea să-și exercite acest drept. Așadar, în data de 28 aprilie a avut loc o ședință în care s-a hotărât începerea negocierilor, fiind puși bani deoparte din buget pentru achiziționarea clădirii. În plus, s-a format și o comisie de negociere.
În timp ce instituțiile statului erau în negocieri, s-a aflat că, de fapt, castelul fusese deja vândut cu o săptămână în urmă.
Ce se întâmplă de aici?
Potrivit lui Andrei Ianicicău, Consiliul Județean Sălaj a întârziat cu exprimarea intenției de a cumpăra imobilul, termenul legal în care se putea face acest lucru, expirând.
De cealaltă parte, Róbert Szilágyi, vicepreşedintele UDMR al consiliului judeţean şi şeful comisiei de negociere a precizat că intenția de cumpărare a imobilului a fost exprimată în termen legal și că se va merge în instanță pentru a-și executa dreptul de preemțiune.
Istoria Castelului Wesselényi
Castelul Wesselényi este construit în stil baroc și clasicist și are o suprafață utilă de 2.200 de metri pătrați. Acesta are două etaje construite între anii 1779 și 1796. Grădina din jurul castelului este de 10 hectare, dar moștenitorului i s-au restituit 1,3 hectare, restul suprafeței fiind ocupată de grădina botanică Jibou.
Ultimul proprietar al castelului a fost Teleki Artúrné Wesselényi Ilona, înainte de naționalizare. Descendenta sa, Janicskó Éva, născută Teleki, locuiește la Șimleul Silvaniei și a luptat 17 ani în instanță pentru redobândirea castelului.
În 1997, aceasta a primit din partea statului o sumă mică drept compensație, sumă pe care a rambursat-o atunci când a devenit posibilă și restituirea în natură. Sentinţa definitivă cu privire la restituire a fost pronunţată în primăvara anului 2012.
În anii după naționalizare, Castelul Wesselényi din Jibou a funcționat ca școală, apoi a fost Casa Pionierilor. Schimbarea de regim din 1989 nu a modificat activitatea care se petrecea în interiorul castelului. Aici au fost amplasate birourile grădinii botanice din parcul castelului.