Cel mai mare avion de pasageri construit vreodata, Airbus A380, a aterizat in Sydney dupa primul sau zbor comercial, informeaza Associated Press.

Singapore Airlines, operatorul aerian care a primit primul model A380 produs, a scos la licitatie biletele pentru cursa inaugurala, banii fiind donati in scopuri caritabile. Cea mai mica suma oferita pentru un bilet a fost de 560 de dolari, dar unii au platit si 100.000 de dolari pentru a participa la zborul inaugural.

A380 poate transporta pana la 850 de pasageri, desi in cursa inaugurala a zburat ocupat doar pe jumatate. Cu ocazia lansarii, Airbus a devenit producatorul care detine in portofoliu aeronava care poate transporta cel mai mare numar de pasageri. Modelul 747 de la Boeing detinea pana de curand acest titlu.

Desi livrarea aeronavei a intarziat doi ani, lansarea a avut loc la timp. Milioane de dolari au fost investite in aeroportul din Sydney pentru modificari, acesta fiind initial prea mic pentru a permite aterizarea masivei aeronave.

Sursa: AP