Şase ani mai târziu, însă, guvernul spune că alte 100.000 de persoane vor fi nevoite să fie mutate în următorii câţiva ani, dintre care 20.000 chiar în acest an, din cauza creşterii riscului de alunecări de teren în zona barajului.
Potrivit agenţiei chineze de ştiri Xinhua, pregătirile pentru mutarea cetăţenilor din zonă au început deja. Până în prezent, costurile de relocare s-au ridicat la 87,3 milioane de dolari (550 milioane de yuani). Investiţiile totale în cel mai mare baraj hidroelectric din lume au fost de 30 de miliarde de euro, potrivit cifrelor oficiale, de patru ori mai mult decât costurile estimate iniţial.
Barajul celor trei defileuri (Three Gorges Dam) se înalţă la 185 de metri deasupra văii fluviului Yangtze, în provincia Hubei, are o lungime de 2,2 kilometri, iar fiecare dintre cele 26 de turbine ale sale are capacitatea de a genera 800 de megawatti (18.000 de MW total). Pe lângă
producerea de energie electrică, barajul a triplat capacitatea de transport a fluviuluiYangtze.
Dar sistemul a întâmpinat probleme majore încă de la început, plecând de la mutarea celor 1,4 milioane de oameni din calea barajului. În plus, atunci când rezervorul a ajuns la capacitatea sa maximă, de 40 de miliarde de metri cubi, 13 oraşe, 140 de comune şi 1.350 de sate au fost inundate.
De la umplerea rezervorului, în 2010, numărul alunecărilor de teren şi al altor dezastre naturale a crescut cu 70%. Greutatea enormă a apei din rezervor, la care se adaugă scăderea şi creşterea nivelului său în funcţie de sezon, a dus la instabilitate.
Există, chiar, voci care susţin că Barajul Celor Trei Defileuri a jucat un anumit rol în cutremurul devastator din 2008 din Sichuan, în urma căruia 87.000 de oameni şi-au pierdut viaţa. De asemenea, ecologiştii spun că rezervorul acumulează deşeuri de la oraşele din apropiere, iar calitatea apei în amontele fluviului se înrăutăţeşte.
Într-un final, anul trecut, autorităţile chineze au admis că barajul a creat o serie de probleme majore. "Sunt câteva probleme urgente care trebuie rezolvate, cum ar fi stabilizarea şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a oamenilor strămutaţi, protejarea mediului şi prevenirea dezastrelor geologice", se arăta în documentul emis de Consiliul de Stal al Chinei.
În ciuda acestor probleme, guvernul intenţioneze ca pe viitor să construiască şi alte baraje de-a lungul fluviului Yangtze, care, combinate, să aibă o capacitate mai mult decât dublă decât cea generată de Digul Celor Trei Defileuri, potrivit Business Insider.