Temerile legate de stagflație cresc

Temerile legate de stagflație cresc. Cele mai recente date ale indicelui prețurilor de consum arată că inflația este în creștere, îndepărtându-se mai mult de ținta de 2% a Fed.

Economiștii prognozează că noile date privind inflația vor prezenta o imagine similară. Raportul PIB a oferit o altă imagine a ceea ce ar putea veni.

În raport a fost inclusă o actualizare a inflației din trimestrul anterior, măsurată de indicatorul preferat al Fed, indicele de preț al cheltuielilor de consum personal, scrie CNN.

Stagflația, cel mai dureros termen  pentru băncile centrale

Cele mai recente date au arătat că prețurile au crescut cu o rată analizată de 3,4% în primul trimestru, comparativ cu 1,8% în ultimul trimestru din 2023.

Încetinirea creșterii economice combinată cu creșterea inflației este cunoscută sub numele de stagflație. Este printre termenii cei mai dureroși  pentru bancherii centrali.

Desigur, un raport privind PIB-ul nu este, neapărat indicativul unei tendințe. În plus, datele de joi fac obiectul a două revizuiri ulterioare, care ar putea să arate că economia nu încetinește la fel de mult sau deloc.

Chiar dacă datele nu se schimbă, SUA este mult mai bine poziționată decât Regatul Unit și Germania, unde inflația ridicată este cuplată cu o creștere aproape inexistentă a PIB-ului.

Cel mai recent raport privind PIB-ul SUA nu este un semn bun pentru Fed – sau pentru investitori, așa cum demonstrează vânzările bursiere din SUA.

Ratele scăzute ale șomajului tind să compenseze o parte din durerea pe care o aduce nivelul ridicat al inflației. Asta pentru că, în general, companiile pot crește prețurile doar atunci când oamenii câștigă suficient pentru a-și permite.

În schimb, atunci când rata șomajului este ridicată, întreprinderile vor avea o perioadă dificilă de a transfera clienților prețuri mai mari, ceea ce menține inflația la un nivel scăzut.

Congres SUA, Capitolul
SURSA FOTO: Pixabay

Una dintre cele mai grave stagflații a avut loc în anii 1970

Una dintre cele mai grave stagflații a avut loc în anii 1970, după ce o creștere a prețului petrolului din cauza embargoului asupra petrolului impus de arabi SUA și a altor țări care au susținut Israelul în războiul de Yom Kippur, din 1973 și a crescut dramatic costul vieții. Când Fed a încercat să reducă inflația prin creșterea ratelor dobânzilor, economia a intrat într-o recesiune.

Șeful JPMorgan Chase, Jamie Dimon, este îngrijorat că istoria s-ar putea repeta.

Economia SUA de acum „seamănă mai mult cu cea din anii 1970 ”, a declarat el la o discuție găzduită de Clubul Economic din New York. Dimon a repetat acel mesaj într-un interviu pentru Wall Street Journal publicat înainte de publicarea raportului  privind PIB-ul.

„Lucrurile arătau destul de roz în 1972, dar nu mai erau roz în 1973”, a spus Dimon.

Există, de asemenea, alte paralele ciudate cu anii 1970, de la tensiunile geopolitice tot mai mari în Orientul Mijlociu și până la creșterea prețului petrolului, dar mulți economiști consideră că SUA nu este în situația de atunci.

Chiar și la vârful atins recent, inflația a fost cu mult sub nivelul maxim al acelui deceniu,  când ajunsese la aproape 12%. În ritmul actual, prețurile cresc și mai lent în comparație cu anii 1970, notează CNN.

Dar consensul tot mai mare în rândul economiștilor și strategilor de investiții este că zilele economiei Goldilocks, în care inflația a scăzut fără a încetini PIB-ul, sunt numărate.

„În timp ce teza Goldilocks a predominat în acest an, în mai multe moduri, e ca și cum s-a împiedicat de raportul PIB de astăzi și și-a lobvit la genunchi”, a scris Mike Reynolds, vicepreședinte al strategiei de investiții la Glenmede.