Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a participat, ieri, la inaugurarea domeniului schiabil de la Poiana Braşov, cea mai mare investiţie în turism din ultimii 20 de ani.
‘Am bucuria să particip la această inaugurare, pentru că de 20 de ani nu s-au mai făcut investiţii ale statului în infrastructura turistică din România. Este prima mare investiţie într-un domeniu schiabil, dar în acelaşi timp derulăm noi investiţii şi în Valea Jiului, unde construim domenii schiabile importante la Straja, Lupeni, Vulcan, Petroşani, Parâng, iar în judeţul Vâlcea în staţiunea Vidra construim de la zero domeniul schiabil de 9 kilometri de pârtii şi 4 kilometri de transport pe cablu”, a spus aceasta.
Ministrul şi-a manifestat speranţa ca aceste investiţii să aducă din ce în ce mai mulţi turişti în ţara noastră. ”Cea mai mare lucrare este cea realizată aici în Poiana Braşov. Cred că este un proiect cu care se poate mândri nu numai judeţul Braşov, ci ne putem mândri cu toţii şi cred că aglomeraţia care era luni pe DN1, pentru că am făcut de la Sinaia până la Poiana Braşov o oră şi jumătate, era tocmai datorită turiştilor români care aleg să vină la munte pe Valea Prahovei sau la Poiana Braşov mai mult decât să meargă să schieze în Austria sau în alte destinaţii. Ceea ce am văzut astăzi aici sperăm ca pe viitor să aducă din ce în ce mai mulţi turişti români şi străini. Aş vrea ca tot ce am realizat aici împreună să atragă din ce în ce mai mulţi turişti şi să avem în continuare creştere în sectorul turistic’, a precizat Elena Udrea.
Potrivit acesteia, în urma promovării României ca destinaţie turistică şi datorită investiţiilor în infrastructura acestui sector, turismul românesc intră pe ”făgaşul cel bun”. ‘Avem creştere în turism de 17% în 2011 faţă de 2010 şi eu cred că în continuare, dacă vom ţine pasul cu ceea ce am început privind promovarea turistică, investiţiile, parteneriatele cu autorităţile publice locale şi o atenţie deosebită acordată din partea Guvernului acestui domeniu, dar şi susţinerea din partea COR a mişcării sportive româneşti, sunt convinsă că vom vorbi de acum încolo numai de creşteri în ceea ce priveşte numărul de turişti, dar şi creşteri la încasări în domeniul turistic’, a mai spus Elena Udrea.
Ministrul Turismului a adăugat că tot ce s-a realizat în Poiana Braşov este un prim pas, iar ministerul va continua să investească în această zonă şi în judeţul Braşov, dar şi în locurile angrenate în proiectul privind desfăşurarea Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), precum Râşnov, Azuga, Prdeal, Buşteni, Sinaia, investiţii în dezvoltarea acestor localităţi.
‘Este impresionant şi spectaculos ce s-a făcut la Poiana Braşov şi pot să spun că mă bucur domnule primar Scripcaru că aţi reuşit să deveniţi subiect de dezbateri televizate cu acest proiect, dar până la urmă notorietatea este bună chiar şi în aceste condiţii. Sunt convinsă că foarte mulţi oameni chiar urmărind criticile aduse tuturor factorilor implicaţi în proiect au rămas cu un lucru bun, şi anume că au aflat că la Braşov se construieşte cel mai mare domeniu schiabil din România care va face concurenţă celorlalte destinaţii alese de români’, a afirmat ministrul Turismului.
Suprafaţa schiabilă a staţiunii Poiana Braşov a crescut cu 50 de hectare, ajungând la 85 de hectare odată cu inaugurarea domeniul schiabil modernizat.
Lungimea pârtiilor înainte de amenajare era de 16,4 kilometri, iar acum este de 24 de kilometri, lăţimea medie a pârtiilor ajungând la 45 de metri faţă de 20 înainte de amenajare.
Gradul de dificultate a pârtiilor a fost păstrat, dar a suferit modificări prin corecţii de pantă, prin crearea de variante ocolitoare ale zonelor mai dificile, astfel încât schiorii să poată trece uşor de pe o pârtie pe alta.
Prin această modernizare a domeniului schiabil şi prin amplasarea instalaţiilor de producere a zăpezii artificiale sezonul de schi poate fi de acum prelungit la patru luni pe an.
Pentru producerea zăpezii artificiale s-a construit pe platoul Ruia un lac de acumulare la altitudinea de 1490 m, cu o suprafaţă de 1,4 hectare, o adâncime de 15 metri, iar volumul de apă stocat este de 140.000 de metri cubi.
Transportul apei pe reţeaua de înzăpezire se va realiza cu ajutorul a trei staţii de pompare, care vor deservi 14 tunuri fixe pentru producerea zăpezii artificiale, zece tunuri mobile şi 120 de lăncii. Au fost montate peste 19 km de conducte şi 200 de cămine pentru alimentarea tunurilor şi lănciilor.
De asemenea, pentru funcţionarea întregului sistem, instalaţia electrică din tot masivul Postăvaru a fost modificată de la 6 KW la puterea de 20 de KW, fiind montate cinci noi posturi de transformare de diferite capacităţi şi 8,5 kilometri de cablu electric şi de comandă.
Pe domeniul schiabil modernizat au fost montate două linii noi de telescaun, una de şase locuri pe pârtia Ruia şi una de patru locuri pe pârtia Lupului. Cu aceste două instalaţii noi capacitatea de transport a domeniului schiabil s-a dublat, ajungând la peste 8.500 de persoane pe oră.
Au fost montate peste 150 de saltele de protecţie şi 3 km de plase de protecţie şi siguranţă de diferite categorii.
Pentru realizarea acestei investiţii au fost mişcate cantităţi impresionante de terasamente, respectiv 370.000 metri cubi de săpături şi umpluturi în cele mai dificile condiţii.
Investiţia a costat 25 milioane de euro plus TVA, bani alocaţi de Ministerul Turismului.