În primele nouă luni din 2013 au intrat în insolvenţă 18.321 de companii, iar datoriile cumulate, neacoperite de valoarea contabila a activelor, sunt de 13 miliarde lei, comparativ cu 8,5 miliarde lei în aceeaşi perioada a anului trecut. Insolvenţele companiilor din primele nouă luni au condus la pierderea a 77.000 locuri de muncă, cu 53% mai mult faţă de 2011.
Circa 60% din locurile de muncă pierdute sunt concentrate în cinci sectoare – fabricarea produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte, construcţii, fabricarea produselor chimice, industria metalurgică, alte activităţi de servicii personale.
Sute de firme dispar în fiecare zi
Întreruperea activităţii a 111.000 de firme în primele nouă luni, cu afaceri totale anul trecut de 43,5 miliarde lei, a avut un efect de anulare a activităţii noi generate de înfiinţarea a circa 90.000 de companii în ultimii doi ani, iar economia românească nu se regenerează, potrivit Coface. Companiile care şi-au întrerupt activitatea în acest an aveau o vechime în economie de circa zece ani, iar anul trecut cumulau circa 246.700 de angajaţi, mai mult cu 10% decât aveau firmele nou înfiinţate în anii 2011 şi 2012, în total, potrivit datelor Coface. „Anul 2013 a avut un efect de anulare a unei activităţi noi de doi ani, ceea ce este foarte îngrijorător pentru că economia românească nu se regenerează", a declarat directorul general al Coface, Constantin Coman.
Ameninţare şi pentru firmele sănătoase
În zona euro, dobânda medie este la 3,81%, în timp ce ţările baltice (cu excepţia Lituaniei care a adoptat deja euro), oferă cele mai mici dobânzi la creditele pentru firme în moneda proprie. Comparabilă este situaţia din Austria, unde firmele pot lua credite la o dobânda de 2,52%, asemănătoare cu cea din Letonia şi Estonia, unde costul împrumuturilor este de 2,49%. Există însă şi un motiv serios pentru care băncile din România au dobânzi atât de mari la credite pentru firme.
Este vorba despre riscul important pe care îl implică creditarea firmelor în ţara noastră. Rată insolvenţelor este, în România, de 5,67%, de cel puţin două ori mai mare decât în orice altă ţară din Europa şi de 20 de ori mai mare decât în ţări comparabile cu România cum ar fi Polonia, Bulgaria sau Cehia. Doar Ungaria mai are o rată a insolvenţelor care ar putea fi comparabilă, adică 3,84%. Cu 23.665 de firme aflate în insolvenţă la nivelul anului 2012, România conduce clasamentul şi din perspectiva cifrelor absolute. În Polonia, de exemplu, doar 877 de firme sunt insolvenţe. Ba mai mult, rata de recuperare a creanţelor în cazul firmelor intrate în insolvenţă este cea mai mică din regiune.
„În România, o insolvenţă durează până la 3,3 ani, printre cele mai lungi perioade din regiune, iar după aceşti 3,3 ani creditorii reuşesc să recupereze doar 29,2% din creanţe, adică cel mai puţin din regiune“, arată un studiu al Raiffeisen. Ca o consecinţă firească, băncile de la noi înregistrează un nivel-record al neperformanţei pe zona creditelor.