Fondul a fost înfiinţat în 1990 de către Norvegia pentru a creşte valoarea banilor obţinuţi din exploatările petroliere ale statului. Fondul este gestionat de Banca Centrală a Norvegiei în numele Ministerului de Finanţe. Misiunea sa este să administreze şi să sporească activele fondului pentru generaţiile viitoare de norvegieni.

Plasamentele GPFG sunt răspândite în 72 de ţări şi în peste 9.100 de companii. Investitorul a devenit activ în România în 2006, însă în ultimii doi ani şi-a crescut prezenţa exponenţial. Spre exemplu, fondul a cumpărat în 2015 titluri de valoare emise de statul român de 22 mil. dolari. Până acum, GPFG a alocat 71,9 mil. dolari plasamentelor în titluri de valoare emise de statul român. În plus, fondul are deţineri şi în principalele companii listate la Bursa de Valori Bucureşti. Suma totală investită de norvegieni în acţiunile a zece companii româneşti se ridică la 86,7 mil. dolari. Companiile la care statul norvegian este acţionar sunt Banca Transilvania, BRD-Group Societe Generale, Bursa de Valori Bucureşti, OMV Petrom, Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica şi Transgaz, la care anul trecut s-au adăugat Compa şi Digi Communications, după ce a renunțat la acțiunile MedLife și Transelectrica.

Plasamentul de 1,2 mil. dolari realizat de fondul norvegian anul trecut în Compa, care i-a adus 2,24% din firmă, a depăşit deţinerea din BRD, de 1,44%, care era cea mai mare de până atunci. Totuşi, participaţia de la BRD rămâne cea mai valoroasă, investitorul plasând peste 33 mil. de dolari.

Fondul suveran a cumpărat anul trecut şi 0,31% din acţiunile Digi Communications, în care a investit circa 3 mil. dolari.

CITIȚI ȘI Unul dintre cei mai puternici oameni din lume are un cuvânt de spus şi în România

Valoarea fondului suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume, a depăşit anul trecut pentru prima dată 1.000 de miliarde de dolari, pe fondul boom-ului de pe pieţele bursiere globale şi a aprecierii euro. Valoarea de piaţă a Gouvernment Pension Fund Global (GPFG), denumirea fondului suveran, este acum de 2,5 ori mai mare decât PIB-ul Norvegiei, faţă de estimarea iniţială care prezicea că va fi de 1,3 ori mai mare decât PIB-ul în jurul anului 2020.

 

Unul dintre motivele pentru care norvegienii au decis să înfiinţeze acest fond de investiţii este bazat pe resursele petroliere limitate ale statului. Guvernul Norvegian estimează că, dacă păstrează ritmul actual de exploatare a resurselor sale petroliere, procesul va mai dura 60 de ani. Norvegia este unul dintre liderii explorării de petrol şi gaze offshore.

Banii fondului sunt investiţi în trei clase de active: 66,6% în acţiuni, 30,8% în active cu venituri fixe şi 2,6% în imobiliare. GPFG are plasamente în 1,4% din companiile listate la bursă în întreaga lume şi 2,4% din societăţile listate în Europa.

CITIȚI ȘI Marile puteri ale lumii sporesc averea cetăţenilor lor în România

Şi Guvernul României încearcă să pună în funcţiune un fond similar. Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) ar fi trebuit să devină activ de la 1 ianuarie 2018 şi să aibă 27 de companii profitabile în portofoliu, însă lansarea acestuia a fost amânată.

Populaţia Norvegiei a votat de două ori împotriva aderării la UE în cadrul unor referendumuri organizate în 1972 şi 1994.

Evoluţia valorii de piaţă a fondului suveran norvegian