Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei în 2023

rusia china petrol

SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei anul trecut, în timp ce țara condusă de Xi Jinping a sfidat toate sancțiunile impuse de către Occident.

Rusia, cel mai mare furnizor de petrol al Chinei

În ciuda sancțiunilor occidentale și a unei piețe internaționale agitate, Rusia a reușit să depășească Arabia Saudită, devenind cel mai important furnizor de țiței al Chinei în 2023.

Datele vamale chineze indică o livrare record de 107,02 milioane de tone de țiței de către Rusia către China, echivalentul a 2,14 milioane de barili pe zi (bpd). În acest timp, importurile din Arabia Saudită au înregistrat o scădere de 1,8%, ajungând la 85,96 milioane de tone.

De-a lungul anului trecut, ţiţeiul rus a fost tranzacționat la prețuri semnificativ mai reduse decât valorile internaționale de referință, deoarece țara a sfidat sancțiunile impuse în urma invaziei Ucrainei în 2022. Această strategie a dus la accelerarea cererii din partea rafinăriilor chineze și indiene pentru petrolul cu preț mic, ceea ce a consolidat poziția Rusiei pe piața chineză.

În contrast, Arabia Saudită a pierdut cota de piață în favoarea țițeiului rusesc mai ieftin.

Pentru a contracara, aceasta a decis să crească prețurile pentru petrolul său de referință Arab Light începând din iulie. Cu toate acestea, această măsură a determinat unele rafinării chineze să caute alternative mai accesibile.

SURSA FOTO: Dreamstime

Transporturile de țiței ESPO au avut prețuri reduse

Transporturile de țiței ESPO (Eastern Siberia-Pacific Ocean) au beneficiat de prețuri reduse pentru a se adapta cererii ridicate. Reducerile au fost de aproximativ 50 de cenți până la 20 de cenți pe baril față de indicele de referință ICE Brent.

În același timp, pentru a menține prețurile, Arabia Saudită și Rusia au anunțat reduceri de producție și export. Aceștia sunt doi dintre cei mai mari producători de petrol din lume.

Un aspect notabil este utilizarea de către cumpărători a apelor din largul Malaieziei ca punct de transbordare pentru:

  • țițeiul rusesc
  • mărfurile sancționate din Iran și Venezuela

Importurile din SUA au crescut cu 81,1%, în ciuda tensiunilor geopolitice, reflectând creșterea producției de țiței din SUA.

În total, importurile de țiței ale Chinei pentru 2023 au atins un record de 563,99 milioane de tone. Reprezintă, astfel, 11,28 milioane bpd.

Redresare a veniturilor în 2024

Explozia conductelor Nord Stream din septembrie 2022 a intensificat provocările cu care se confruntă sectorul energetic rusesc.

În ciuda acestor eșecuri, vicepremierul rus Alexander Novak și-a exprimat optimismul în decembrie, menționând că exporturile de petrol ale Rusiei către Europa au scăzut la doar 4-5%, față de 40-45%.

El a subliniat că Rusia a redirecționat efectiv transporturile de petrol din Europa către piețele emergente. Novak a dezvăluit că aproape toate exporturile de petrol ale Rusiei au fost redirecționate către națiuni considerate „prietenoase”. Accentul a fost semnificativ pe China și India.

Răspunzând la scăderea veniturilor, Novak a subliniat că guvernul anticipează o redresare în 2024, veniturile urmând să ajungă la 11,5 trilioane de ruble, scrie eurasiantimes.com.