Grupul financiar austriac Immofinanz, cu un portofoliu de 18 proprietăţi funcţionale în România, a înregistrat venituri de 23,6 mil. euro din închirierea imobilelor din România, potrivit raportului financiar aferent primei jumătăţi a anului fiscal 2012/2013, încheiat în 31 octombrie.
Veniturile din închirieri sunt superioare perioadei similare a anului anterior, când fondul austriac a încasat 21,8 mil. euro, şi reprezintă 7,2% din veniturile totale din închirieri ale grupului.
Rezultatele operaţiunilor din România au fost în valoare de 16,7 milioane de euro şi reprezintă 6,7% din rezultatele operaţionale totale ale grupului. Profitul operaţional înregistrat în România a fost de 45 mil. euro la sfârşitul lunii octombrie – echivalentul a 13,9% din EBIT la nivel de grup.
Proprietăţile Immofinanz în România reprezintă 9,7% din portofoliul total al companiei. Grupul deţine în România 89 de proprietăţi (18 investiţii finalizate, 12 în curs de dezvoltare şi 59 de proiecte în curs de analiză), cu o valoare de 1.015,3 milioane de euro (670 milioane – investiţiile finalizate, 38 milioane – proiecte în curs de dezvoltare şi 307,3 milioane – proiectele în curs de analiză).
Portofoliul curent de investiţii se compune din nouă clădiri de birouri (12,9% din totalul portofoliului de birouri), şase proprietăţi în zona de retail (9,7% din întregul portofoliu de retail) şi trei centre logistice (2,9% din întregul portofoliu de logistică).
Afacerile la nivel global
Compania a raportat o creştere semnificativă a veniturilor din închirieri de 15,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 283,7 milioane de euro la 326,7 milioane de euro. În ciuda creşterii veniturilor din închirieri, rezultatele operaţionale au scăzut cu 7,5% până la 250 milioane de euro comparativ cu prima jumătate a anului anterior.
O influenţă pozitivă asupra rezultatelor a fost generată de finalizarea proiectelor Silesia City Center şi Maritimo Shopping Center din Constanţa. Profitul net a scăzut cu 61% până la 103,3 milioane de euro. După ajustarea efectelor negative ale schimbului valutar precum şi ale instrumentelor derivate, profitul net a scăzut şi el cu 51,4% la 114,1 milioane de euro. Acest declin a fost generat de reevaluarea investiţiilor în proprietăţi (ajustate la efectele schimbului valutar), considerabil mai mică în comparaţie cu anul precedent. Fluxul de numerar brut a crescut cu 15%, la 225,1 milioane de euro.