Aceste forțe speciale, extrem de bine instruite, au devenit una dintre cele mai eficiente arme ruse. Acum, în plină invazie a Ucrainei, toată lumea se întreabă unde au dispărut celebrii ”omuleți verzi” ai lui Putin. Este evident însă că ofensiva masivă a Rusiei împotriva Ucrainei a scăpat de sub control, scrie site-ul de analize militare 19fortyfive.
Înainte de invazie, practic toți experții militari au anticipat un Blitzkrieg rapid, încununat de succes. Ideea unanim acceptată etra că armata rusă avea toate avantajele: oameni, tehnologie, poziție, dominație în informații, tactici și sincronizare. Acest lucru se baza pe faptul că armata rusă avea în spate mai bine de un deceniu de modernizare intensivă și experiență în diferite operațiuni din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Succes pe linie al ”omuleților verzi” în Crimeea
În plus, atacurile Rusiei din 2014 din Crimeea și estul Ucrainei s-au încheiat rapid, în câteva zile. Infrastructura-cheie, liniile de comunicații, facilitățile militare și clădirile guvernamentale au fost mai întâi paralizate de atacuri cibernetice și apoi ocupate rapid de forțe locale, unități aeropurtate și Spetsnaz (așa-numiții ”omuleți verzi”). Rusia și-a dezvoltat aceste forțe cu mare grijă, folosindu-le în Cecenia, Ucraina, Georgia, Siria pentru a crea „fapte la fața locului”.
Rusia și-a propus să folosească forțele locale ca acoperire pentru operațiunile militare convenționale. De exemplu, în Donbas, forțele susținute de Rusia au demonstrat capacități care au fost o surpriză și pentru armata americană.
Dar asaltul Moscovei asupra Ucrainei pare să contrazică tot ce se anticipase despre modul în care se va desfășura un viitor conflict major cu Rusia. Lăudatele capacități de război informațional ale Moscovei nu au avut niciun efect în fața reacțiilor americane și europene la agresiunea rusă.
Operațiunea Rusiei din Ucraina arată ca o întoarcere la modul în care acționa Armata Roșie
Remarcabil este că operațiunea Rusiei din Ucraina arată ca o întoarcere la modul în care acționa Armata Roșie în cel de-al Doilea Război Mondial. La fel și tacticile sale, care se bazează pe atacuri frontale, logistică grea și utilizarea extinsă a focurilor indirecte.
Ce s-a întâmplat, așadar, cu „omuleții verzi” ai lui Putin, care au fost atât de eficienți în capturarea Crimeei în 2014?
În afară de informațiile despre atentate eșuate care l-ar fi vizat pe Zelenski, nu au existat rapoarte despre Spetsnaz sau despre tacticile folosite în campania din 2014. Asta în ciuda faptului că Rusia are deja un punct de sprijin în estul Ucrainei. În general, Spetsnaz și unitățile aeropurtate din Rusia au lipsit de pe câmpul de luptă.
Dar cu capacitățile cibernetice ridicate în slăvi ale Rusiei ce s-a întâmplat? Deși au existat rapoarte privind unele atacuri cibernetice, înainte de inițierea ostilităților convenționale, acestea nu au fost nici pe departe la fel de eficiente pe cât au crezut mulți.
Armata rusă nu a învățat nimic din lecția războiului Azerbaidjan -Armenia
În același timp, forțele ruse par să fi fost complet nepregătite în fața utilizării dronelor de către forțele ucrainene. Acest lucru sugerează că armata rusă nu a învățata nimic din lecțiile recentului conflict dintre Azerbaidjan și Armenia, în special necesitatea capacităților de luptă anti-drone.
De asemenea, devine clar ca lumina zilei că planurile logistice ale armatei ruse pentru război au fost inadecvate. Există o serie de rapoarte despre forțe ruse care au rămas fără combustibil, muniție și mâncare.
În cele din urmă, este evident că armata lui Putin nu are suficient personal pentru amploarea acestei operațiuni. Deși nu este clar dacă Rusia recrutează ceceni și sirieni, așa cum s-a susținut, a făcut apel la rezerviști, iar unele surse au vorbit chiar despre o mobilizare națională.