Cel mai mare mit despre pompele de căldură, spulberat de experți. Acum s-a aflat cum funcționează de fapt

pompa de caldura

SURSĂ FOTO: Wikipedia

Pompele de căldură, sisteme de încălzire și răcire care funcționează doar cu energie electrică, revin în lumina reflectoarelor. Denumite „cea mai bună soluție la criza climatică” și „un răspuns la valurile de căldură”, pompele de căldură încep să se bucure de o tot mai mare popularitate.

Anul trecut, în lume au fost instalate 117 milioane de unități, o creștere semnificativă față de cele 90 de milioane instalate în 2010. Pe măsură ce temperaturile și emisiile de gaze cu efect de seră cresc, pompele de căldură, care pot fi alimentate cu energie regenerabilă, promit să ofere o cale către încălzirea locuințelor, fără carbon. Activistul de mediu Bill McKibben este de părere că furnizarea de pompe de căldură în Europa va ajuta la desprinderea continentului de gazul natural rusesc, potrivit The Grist.

Pompele de căldură funcționează pe vreme rece?

Dar, în ciuda acestei creșteri semnificative a popularității lor în toată lumea, în SUA, în jurul pompelor de căldură s-a creat un mit total neadevărat, care le-a afectat de zeci de ani. Și anume că, dacă temperaturile scad sub 30 sau chiar 40 de grade F, tehnologia lor pur și simplu nu mai funcționează. Așa că „pompele de căldură funcționează pe vreme rece?” a devenit una din întrebările cele mai frecvente de pe Google.

Andy Meyer, manager de program pentru agenția de stat independentă Efficiency Maine, vine cu explicații: ”Deși această îngrijorare putea fi adevărată cu ani în urmă, astăzi nu este deloc reală în cazul pompelor de căldură de înaltă performanță”.

Poate produce de aproximativ 3 până la 4 ori mai multă energie decât consumă

Pompele de căldură cu aer (există și pompe de căldură geotermale și pompe de căldură cu apă) sunt greșit înțelese de oameni. În esență, ele sunt ca niște aparate de aer condiționat reversibile: la fel ca acestea, pot prelua căldura din interior și o pompează pentru a oferi un efect de răcire. Dar, spre deosebire de aparatele de aer condiționat, acestea pot funcționa și invers, adică preiau căldură din exterior și o aduc în interior pentru a încălzi o casă.

Acest proces de deplasare a căldurii, și nu de a o crea, explică de ce pompele de căldură sunt uimitor de eficiente. Un cuptor cu gaz poate atinge doar 95% eficiență. O pompă de căldură poate atinge cu ușurință o eficiență de 300 sau 400%: adică poate produce de aproximativ 3 până la 4 ori mai multă energie decât consumă.

Este adevărat că până acum câțiva ani tehnologia a funcționat doar la temperaturi mai blânde. Prima generație de pompe de căldură a fost instalată în statele din sud, în care oamenii aveau nevoie de aer condiționat și de puțină căldură suplimentară în timpul iernii.

Dar, în ultimul deceniu, companiile au început să dezvolte o nouă generație de pompe de căldură cu „compresoare cu turație variabilă acționate de invertor”. Această tehnologie oferă pompelor de căldură capacitatea de a transporta mai rapid căldura și a o aduce în interior.

Și la temperaturi foarte scăzute, unitățile de ultimă generație pot fi eficiente cu peste 100%

Așa că au început să fie produse pompe de căldură de înaltă performanță care ar putea încălzi o casă chiar și atunci când temperaturile exterioare au scăzut la -31 de grade Fahrenheit. Eficiența unei pompe de căldură scade pe măsură ce afară se răcește, dar chiar și la temperaturi sub zero unitățile de ultimă generație pot fi eficiente cu peste 100%.

Au ajuns și în Alaska

Potrivit unui studiu din Environmental Research Letters, pompele de căldură ar putea reduce emisiile de CO2 în aproximativ 70% din casele din toată America, iar casele încălzite cu păcură ar putea beneficia cel mai mult. Multe organizații de mediu și agenții de stat încearcă acum să convingă americanii că pompele de căldură pot fi eficiente și în zone cu temperaturi mai reci.

Northeast Energy Efficiency Partnerships, o organizație nonprofit din Massachusetts, are deja o listă cu pompe de căldură care funcționează bine în condițiile extreme ale unor state din nord-estul SUA. Astfel, pompele de căldură sunt instalate acum și în Alaska, unde temperaturile medii de iarnă oscilează în jurul valorii minus 25 de grade Fahrenheit.