Cel mai mare pact de liber schimb din lume a primit undă verde. China e din nou în centru

China rachete

Sursa: Dreamstime

Acordul Regional Comprehensive Economic Partnership, sau RCEP, este cel mai mare pact de liber schimb din lume. Din care SUA nu face parte.

Parlamentul japonez a aprobat aderarea la cel mai mare acord de comerț liber din lume, RCEP, iar statele semnatare își propun ca pactul să intre în vigoare de la începutul anului viitor.

Susținut de China, RCEP a fost semnat anul trecut în noiembrie, în plin război comercial și include cele 10 state membre ale Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (Asean) plus China, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă. Prin eliminarea tarifelor la 91% din mărfuri, RCEP va crea o zonă de liber schimb care acoperă aproape o treime din economia, comerțul și populația lumii.

Decizia parlamentului de la Tokyo vine la o zi după ce China a solicitat ratificarea acordului pentru consolidarea economiei din Asia-Pacific.

Este primul acord de acest gen care implică China, Japonia și Coreea de Sud și vine in contextul în care cele trei țări se luptă să negocieze un acord trilateral de liber schimb.

Japonia este a doua cea mai mare economie regională din afara Asean care și-a oferit sprijinul formal acordului. China a ratificat pactul în martie, când Ministerul Comerțului a declarat că toți membrii RCEP intenționează să aprobe acordul până la sfârșitul anului, pentru punerea sa în aplicare din 2022.
Japonia se așteaptă ca acordul comercial să crească PIB-ul țării cu 2,7% și să creeze 570.000 de locuri de muncă.

Thailanda și Singapore au ratificat, de asemenea, acordul. Acesta va intra în vigoare la 60 de zile după ce șase dintre membrii Asean și trei state membre non-Asean îl ratifică.

Cercetătorii de la Peterson Institute for International Economics spun că RCEP, ale cărui negocieri s-au întins pe 7 ani, va adăuga 0,4% la venitul real al Chinei până în 2030.

China își propune in următorii 5 ani să încheie acorduri de liber schimb „la standarde ridicate” cu mai mulți parteneri, precum și o cooperare mai strânsă de-a lungul lanțului industrial din regiune, inclusiv în Coreea de Sud și Japonia.