Binecuvântată de lungi ore însorite şi vânturi din Atlantic, Portugalia a accelerat trecerea la energia regenerabilă. Chiar dacă nu folosește aproape deloc hidrocarburi din Rusia, centralele sale electrice cu funcţionare pe gaz resimt efectul creşterii preţurilor la combustibili.

Două remorchere mută 12.000 de panouri solare, de dimensiunea a patru terenuri de fotbal, către rezervorul Alqueva din Portugalia, pregătind demararea, în iulie, a celui mai mare parc solar plutitor din Europa, transmite Reuters.

Costul va fi mai mic cu o treime faţă de centralele sale electrice cu funcţionare pe gaz

Construit de EDP, principala companie de utilități a țării, pe cel mai mare lac artificial din Europa de Vest, parcul solar plutitor face parte din planul Portugaliei de a reduce dependența de combustibilii fosili, ale căror prețuri au crescut mai ales după invazia Rusiei în Ucraina, potrivit Euronews.

Miguel Patena, directorul grupului EDP responsabil de proiectul solar, a declarat că, atunci când remorcherele vor muta panourile solare astfel încât să producă electricitate din parcul solar plutitor, cu o capacitate instalată de cinci megavaţi (MW), costul va fi mai mic cu o treime faţă de centralele sale electrice cu funcţionare pe gaz.

Panourile de la rezervorul Alqueva, folosite pentru a genera hidroenergie, vor produce 7,5 GWh de electricitate pe an şi vor funcţiona alături de baterii cu litiu, pentru a stoca 2 GWh.

Panourile solare vor furniza energie pentru 1.500 de familii

Ana Paula Marques, reprezentantă EDP, a declarat că războiul din Ucraina a arătat necesitatea de a accelera trecerea la energia regenerabilă, iar proiectul Alqueva face parte din strategia EDP „de a deveni o companie ecologică 100% până în 2030”, hidroenergia şi alte surse de energie regenerabilă reprezentând 78% din capacitatea instalată a EDP, de 25,6 GW.

Parcurile solare montate pe pontoane, pe lacuri sau pe mare, au fost instalate în diverse locuri – din California până la iazurile industriale poluate din China – în încercarea de a reduce emisiile de CO2.

Primul din Europa care a testat modul în care energia hidro și solară se pot completa reciproc

Panourile plutitoare nu necesită proprietăți imobiliare, iar cele de pe rezervoarele utilizate pentru hidroenergie sunt deosebit de rentabile.

În 2017, EDP a instalat un parc- pilot solar plutitor cu 840 de panouri pe barajul Alto Rabagao, primul din Europa care a testat modul în care energia hidro și solară se pot completa reciproc.

EDP ​​are deja planuri de extindere a proiectului Alqueva. În aprilie și-a asigurat dreptul de a construi un al doilea parc plutitor cu o capacitate de 70 MW.

Centralele solare plutitoare sunt extrem de avantajoase: apa răcește în mod natural sistemul, îmbunătățind generarea și limitând daunele pe termen lung cauzate de căldură. În plus, o astfel de centrală oferă posibilitatea de a nu mai ocupa terenurile din jurul așezărilor urbane pentru astfel de proiecte, situație care dezavantajează mai ales zonele dens populate, unde fiecare metru de pământ trebuie valorificat la potențialul său maxim.

Deși este printre cei mai mari poluatori din lume din cauza emisiilor de carbon, China pare a se transforma treptat într-o putere globală în ceea ce priește sursele de alimentare cu energie electrică regenerabilă.