Chiar dacă nu se poate lăuda cu venituri mari din export, Romvac, cel mai mare producător de medicamente de uz veterinar, autohton, estimează pentru anul acesta o dublare a cantității de medicamente exportate, comparativ cu 2011, ca urmare a înregistrării unui număr semnificativ de produse în mai multe țări.
”Produsele medicamentoase nu se pot vinde în alte țări decât dacă sunt înregistrate și acolo. Noi am început exportul în urmă cu patru ani. Procentul realizat în 2011 este de doar 5% din total producție”, spune Constantin Chiurciu, directorul general al Romvac, companie aflată la numai câteva minute de București, în Voluntari. Potrivit lui, în 2011 exportul a crescut cu 20% față de 2010. În ceea ce privește anul acesta, ținând cont că au fost înregistrate foarte multe medicamente în Republica Moldova, Lituania, Malta, Albania, Kosovo, Macedonia, Nigeria, Georgia, urmând să se finalizeze acest process și în alte țări precum Egipt, Pakistan, Arabia Saudită, cu siguranță exportul se va dubla față de 2010, ajungând la 10% din total producție.
”2011 a fost un an bun dacă ținem cont de conjunctură. Deși nu am mai vândut vaccin antirabic (n.r. – ANSVSA a interzis utilizarea vaccinului antirabic viu), am reușit totuși să ne păstrăm cifra de afaceri la 38 milioane de lei. Pentru acest an sperăm să avem o creștere de cel puțin 10%”, detaliază Chiurciu. Creșterea este explicată mai ales prin lansarea de noi produse.
Investiții în tehnologie
În plus, Romvac va continua să investească în utilaje performante, trecând de la culturile statice pe recipienți mici, la culturi în flux continuu, mult mai productive. ”Aceste investiții se justifică prin cererea tot mai mare a vaccinurilor la export”, mai spune directorul general al producătorului de medicamente.
Printre altele, Romvac are în curs de înregistrare și un vaccin contra agalaxiei contagioase a ovinelor, o varietate îmbunătățită a vaccinului actual, dar și un vaccin antirabic inactivat, iar începând cu acest an va produce și serul antitetanic.
Romvac produce o gamă foarte variată de produse medicamentoase preparate în toate formele (comprimate, soluții, pulberi hidrosolubile sau insolubile, unguente), dar și produse ”de top”, cum sunt Parakill (antiparazitar extern pentru câini și pisici), Rombendazol F (comprimate antiparazitare pentru păsări) sau Avipeastisota (vaccin viu contra pseudopestei aviare).
Fabrica de medicamente a fost înființat în 1974 şi a ajuns acum să deţină aproape 20% dintr‑o piaţă locală estimată la circa 55–60 milioane de euro. În total, Romvac are 34 de depozite, cu o reţea proprie de desfacere în toată ţara, fiind atât producător, cât şi distribuitor. Special pentru producţia de vaccinuri, deţine o fermă pentru creşterea păsărilor libere de germeni patogeni specifici, care cresc în izolatoare, în condiţii sterile din momentul în care au ieşit din ou. Mai are în proprietate o fermă de animale de testări la Vârteju şi una pentru experienţe la Brebeţeanu, lângă şcoala americană.