Situație critică pentru agricultură, peste graniță. Cel mai mare producător de zahăr din Republica Moldova se confruntă cu dificultăți majore din cauza secetei severe care a afectat recolta de sfeclă de zahăr din acest an.
Compania moldo-germană Südzucker Moldova a anunțat că peste 60% din recoltă a fost compromisă din cauza secetei severe. Directorul general al companiei este fostul prim-ministru Pavel Filip.
Compania este lider în industria sfeclei de zahăr din Republica Moldova și parte a grupului european Südzucker AG, cel mai mare producător de zahăr din Europa.
Cel mai mare producător de zahăr din Republica Moldova, afectat de secetă
Într-un comunicat de presă emis joi, 29 august, Südzucker Moldova a anunțat începutul campaniei de recoltare a sfeclei de zahăr pentru anul 2024. El a subliniat că se confruntă cu o situație dificilă din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.
Potrivit Südzucker Moldova, compania a cultivat sfeclă de zahăr pe o suprafață de peste 8.000 de hectare. S-a estimat o producție de 42 de tone pe hectar.
Se va reuși recoltarea doar a unei treimi din cantitatea planificată
Din păcate, din cauza secetei severe din acest an, compania estimează că va reuși să recolteze doar o treime din cantitatea planificată. Acest lucru reprezintă o scădere de peste 60% față de previziunile inițiale.
„Constatăm că acest deficit de producție va afecta industria zahărului din Moldova și va pune presiune suplimentară pe întreaga ramură agricolă. Discutăm cu partenerii noștri pentru a găsi soluții care să atenueze efectele acestei crize”, a declarat Valeri Nicușor, administrator Agro-SZM, compania „fiică” a Südzucker Moldova, conform zdg.md.
Situație dramatică pentru toți cultivatorii de sfeclă de zahăr
Anatolie Gorodenco, directorul departamentului Materie Primă la Südzucker Moldova, descrie situația actuală ca fiind „dramatică pentru toți cultivatorii de sfeclă de zahăr”. El estimează că fermierii vor suferi pierderi de aproximativ 25-30 de mii de lei pe hectar. Acesta menționează că firma este angajată într-un dialog continuu și constructiv cu autoritățile. Astfel, se caută posibile măsuri de subvenționare a sectorului sfeclei de zahăr.
„Fermierii vor înregistra pierderi de 25-30 mii lei la hectar. Suntem angajați într-un dialog constructiv și continuu cu autoritățile pentru a explora măsuri de subvenționare a sectorului sfeclei de zahăr”, afirmă acesta.
Nu s-a mai văzut un an atât de dificil pentru agricultură
Veaceslav Oleinic, agronom-șef la Südzucker Moldova, subliniază că, în cei 45 de ani de experiență în domeniu, nu a întâlnit un an atât de dificil pentru agricultură. El consideră că situația actuală este fără precedent în ultimele cinci decenii de activitate.
Compania a investit aproximativ 60 de milioane de euro în dezvoltarea tehnică și tehnologică a producției de sfeclă de zahăr în Republica Moldova.