Grupul elveţian Holcim, care este cel mai mare producător mondial de ciment, a anunţat, miercuri, 14 decembrie, finalizarea ieşirii de pe piaţa din Rusia, în condiţiile în care şi-a cedat activităţile din această ţară către echipa de conducere din Federația Rusă, care le va hestiona sub un nume diferit, a relatat agenția de presă Reuters.
Holcim va asigura transferul ordonat pentru clienţii şi celelalte părţi implicate
Compania Holcim a precizat că ieşirea de pe piaţa din Rusia nu va avea un impact semnificativ asupra celui mai mare producător mondial de ciment. Acest lucru se datorează faptului că Rusia a fost responsabilă pentru mai puţin de un procent din vânzările totale ale grupului în anului 2021.
Finalizarea operaţiunii de retragere de pe piața rusă va depinde de obţinerea autorizaţiilor necesare din partea autorităţilor de reglementare. „Holcim va continua să îşi sprijine angajaţii de-a lungul acestui proces şi va asigura transferul ordonat pentru clienţii şi celelalte părţi implicate.”, a precizat grupul elveţian într-un comunicat de presă.
Grupul de companii Holcim România include două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare, 27 staţii de betoane (inclusiv staţiile General Beton România), trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi trei terminale de ciment. Somaco Grup Prefabricate include cinci fabrici de prefabricate şi una de BCA, iar Geocycle România include trei puncte de lucru pentru pre-tratarea deşeurilor. În total, Grupul Holcim România are în jur de 1.800 de angajaţi.
Care este starea războiului din Ucraina?
Liderul autoritar de la Kremlin, Vladimir Putin, a venit cu noi declarații în ceea ce privește situația războiului din Ucraina. Acesta a dat de înțeles că Rusia ar putea folosi armele nucleare într-un eventual atac asupra Ucrainei. Chiar dacă, la nivel declarativ, luptele de pe frontul din Ucraina sunt încetinite din cauza gerului, conflictul armat dintre Rusia și Ucraina e tot mai inflamat în realitate.
Vladimir Putin a dat de înțeles că Rusia și-ar putea modifica strategia militară, introducând posibilitatea unui atac nuclear preventiv. Șeful NATO a avertizat asupra riscului că războiul din țara vecină se poate transforma într-un conflict NATO-Rusia. Șeful statului rus a declarat că „dacă inamicul se gândeşte că poate recurge la o lovitură nucleară preventivă împotriva noastră, bazându-se pe faptul că noi nu avem acest concept în doctrină, atunci asta ne dă de gândit”.