TSMC va avea prima fabrică în Europa, în vestul Germaniei
Cel mai mare producător mondial de semiconductori, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TSMC), a început marți construcția primei sale uzine din Europa, situată în estul Germaniei.
Acest proiect strategic vizează aducerea unei părți din producția de componente esențiale înapoi pe continentul european, informează AFP.
La ceremonia de punere a pietrei de temelie a viitoarei uzine din Dresda au participat cancelarul german Olaf Scholz, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și reprezentanți ai grupului taiwanez.
In Dresden schlägt das Herz der europäischen Chip-Industrie. Herzlich willkommen, TSMC, in Sachsen, Deutschland und Europa!
Bosch, Infineon und NXP investieren bereits Milliarden bei uns in die Halbleiterindustrie – wir freuen uns, dass sich auch TSMC für uns entschieden hat. pic.twitter.com/9aAdjYsswW— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) August 20, 2024
TSMC plănuiește să investească 3,5 miliarde de euro în această uzină, deținând 70% din capital, în parteneriat cu NXP Semiconductor din Olanda și companiile germane Infineon și Bosch, fiecare cu o participație de 10%.
Investițiile totale pentru acest proiect simbolic, situat în „Silicon Saxony”, un pol industrial din fosta perioadă comunistă dedicat semiconductorilor, vor ajunge la 10 miliarde de euro. Producția, concentrată pe cipuri pentru industria auto, este programată să înceapă în 2027 și va genera 2.000 de locuri de muncă.
The new ESMC chips fab in Dresden is an endorsement of Europe as a global innovation powerhouse.
Bolstering Europe’s tech resilience.
And creating 11,000 jobs across Europe.
Today, we’ve authorised State Aid to the project worth around €5bn ↓ https://t.co/oefZcJgSdy
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 20, 2024
Cipurile au devenit indispensabile pentru industria mondială
În prezent, majoritatea producției de cipuri se desfășoară în Asia, în special în Taiwan. Cu toate acestea, din cauza perturbărilor lanțurilor logistice și a tensiunilor geopolitice din zona Pacificului, țările occidentale doresc să dezvolte producția de semiconductori pe propriul teritoriu.
Cipurile sunt esențiale pentru întreaga industrie globală, de la calculatoare portabile până la turbine eoliene și rachete. În acest context, autoritățile de la Berlin au oferit subvenții de până la cinci miliarde de euro pentru a convinge TSMC să aleagă Germania pentru această investiție.
Pe lângă TSMC, alte companii, precum Intel și Globalfoundries, intenționează să construiască uzine de semiconductori în Germania și să beneficieze de subvențiile generoase oferite de guvernul german.