Această construcție monumentală, cunoscută sub numele de reactorul JT-60SA, marchează un pas semnificativ în urmărirea țintei valorificării puterii fuziunii nucleare.
Reactorul JT-60SA, un pas semnificativ în urmărirea țintei valorificării puterii fuziunii nucleare
Această construcție monumentală, cunoscută sub numele de reactorul JT-60SA, marchează un pas semnificativ în urmărirea țintei valorificării puterii fuziunii nucleare.
Este o tehnologie aflată încă la început, dar salutată de mulți ca fiind răspunsul la nevoile energetice viitoare, potrivit Thebrighterside.
Fuziunea, un proces inovator care se distinge de tehnica predominantă de fisiune nucleară, utilizată în centralele nucleare existente, implică fuziunea a două nuclee atomice, spre deosebire de divizarea unui singur nucleu atomic.
Obiectivul principal din spatele reactorului JT-60SA este de a analiza viabilitatea fuziunii ca o sursă sigură, la scară largă. Scopul final este de a genera mai multă energie din fuziune decât se consumă în procesul de producere.
Situată într-un hangar din Naka, la nord de Tokyo, această mașinărie colosală înaltă de șase etaje este prevăzută cu un vas „tokamak” în formă de gogoașă, proiectat să conțină plasmă încălzită la 200 de milioane de grade Celsius (360 de milioane de grade Fahrenheit).
Rodul colaborării dintre Japonia și UE
Acest proiect ambițios este efortul colaborării între Uniunea Europeană și Japonia, fiind considerat un precursor al Reactorului Termonuclear Experimental Internațional (ITER) din Franța, aflat în prezent în construcție.
Dorința împărtășită atât de proiectele JT-60SA, cât și de ITER, este de a convinge nucleele de hidrogen să fuzioneze într-un element mai greu, heliu, eliberând energie sub formă de lumină și căldură.
Procesul încearcă să reproducă fenomenul natural care are loc în interiorul Soarelui
Acest proces încearcă să reproducă fenomenul natural care are loc în interiorul Soarelui, unde reacțiile de fuziune alimentează sistemul nostru solar. Obținerea „energiei nete” evazive prin fuziunea nucleară a fost considerată ”Sfântul Graal” al cercetătorilor din domeniu.
Sam Davis, unul din șefii proiectului pentru JT-60SA, și-a exprimat optimismul, apreciind că dispozitivul „ne va aduce mai aproape de energia de fuziune”. El a subliniat că acest proiect a implicat peste 500 de oameni de știință și ingineri și peste 70 de companii din Europa și Japonia.
Realizarea „câștigului energii nete” în timpul fuziunii a fost demonstrată anul trecut, la National Ignition Facility de la Lawrence Livermore National Laboratory din Statele Unite.
Această instalație, care găzduiește cel mai mare sistem laser din lume, folosește o abordare distinctă, numită fuziune inerțială. În această metodă, laserele de înaltă energie sunt direcționate simultan într-un cilindru minuscul care conține hidrogen.