SUA şi China au, probabil, în acest moment, din perspectivă globală, cea mai importantă relaţie bilaterală. Când preşedintele Nixon a deschis în urmă cu 40 de ani uşa Beijingului, nimeni nu şi-a imaginat că relaţiile bilaterale se vor dezvolta până la nivelul la care se află ele astăzi.
În ciuda acestor eforturi, însă, în ce priveşte intenţiile pe termen lung, fiecare dintre părţi are o neîncredere crescândă în cealaltă. Recent, în presa americană, a apărut un articol care vorbește despre o datorie pe care China o are în fața SUA de aproape un trilion de dolari. Totul a început acum aproape 100 de ani, în anul 1913, când guvernul chinez a început să emită obligațiuni pe piețele externe, având nevoie de bani pentru modernizarea țării. În anul  1927, China s-a confruntat cu un război civil, guvernul nu și-a mai permis să plătească datoriile și  țara a intrat în default. În 1937, guvernul naționalist a început să emită obligațiuni denominate în dolari pentru a finanța războiul împotriva Japoniei. SUA  a sprijinit China în cel de-al Doilea Război Mondial oferind un credit de 500 de milioane de dolari în martie 1942. Conform documentelor de la Departamentul de Stat american, China nu și-a plătit această datorie, iar în 1949 a încetat orice colaborare cu SUA.
Deși guvernele succesoare sunt legate de datoriile guvernelor precedente, noul guvern comunist  a refuzat să plătească datoria către SUA. Această datorie a fost uitată până în 1979 când relațiile cu China au fost reluate. Guvernul SUA de atunci a renunțat definitiv la datoria de război a Chinei, însă în anii ’80 și ’90 mai mulți investitorii americani au încercat să dea în judecată guvernul chinez, fără sorți de izbândă.
În prezent, obligațiunile chineze deținute de investitorii americanii valorează peste 750 de miliarde de dolari, potrivit lui Jonna Bianco, președintele Fundației Americane a Deținătorilor de Obligațiuni.
Revenind la situația din zilele noastre, China este în prezent cel mai important creditor extern al SUA . China deţine datorii americane de 1.000 miliarde de dolari, iar oficialii de la Beijing au cerut Washingtonului să ia măsuri mai dure privind reducerea deficitului bugetar. Stabilitatea economiei globale depinde de modul în care SUA şi China reuşesc să se înţeleagă.