Pâinea proaspătă durează doar trei-patru zile, iar cea cumpărată din magazin durează aproximativ o săptămână. Dar, potrivit experților, dacă știm cum să depozităm pâinea, acest lucru va face o diferență enormă în ceea ce privește păstrarea ei. Modul în care păstrăm pâinea fie îi prelungește viața, fie o scurtează. Iată care este cel mai bun mod de a păstra pâinea.

Păstrarea pâinii se rezumă la evitarea a trei lucruri: căldură, umiditate și aer

Expertul consultat de site-ul Wellandgood spune că păstrarea pâinii cât mai proaspătă se rezumă la evitarea a trei lucruri: căldură, umiditate și aer. ”Acest lucru va împiedica pâinea proaspătă să se învechească și să mucegăiască”, explică Emilie Raffa, autoarea cărții Artisan Sourdough Made Simple.

Cel mai bun mod de a păstra pâinea, potrivit lui Raffa, este într-o pungă de pâine din hârtie sau de plastic. Dar cel mai important lucru de care trebuie să ținem seama este locul în care punem pâinea. Când este depozitată corect, pâinea va rămâne la fel de elastică și umedă ca în ziua în care a ieșit din cuptor, timp de până la patru zile.
Cei mai mulți dintre noi ținem pâinea într-o cutie specială, de obicei din lemn. Dar lemnul prinde umezeală și condens, favorizând apariția mucegaiului.

Cum e bine să păstrăm pâinea

Dacă nu intenționați să mâncați pâinea în zilele următoare, o puteți ține la congelator chiar și câteva săptămâni.

„Puteți îngheța pâinea întreagă sau o puteți tăia în felii”, spune ea. „Când sunteți gata să o mâncați, decongelați pâinea la temperatura camerei, apoi reîncălziți-o la cuptor”.

Dacă acum știm că congelatorul este cel mai bun prieten al pâinii, cel mai mare dușman al ei este frigiderul. Depozitarea pâinii în frigider poate împiedica apariția mucegaiului, dar va usca și mai mult pâinea.

Raffa amintește că diferite tipuri de pâine au perioade de valabilitate ușor diferite. Dacă doriți să aveți o pâine care durează cât mai mult, ea recomandă să alegeți pâinea cu maia, extrem de apreciată pentru proprietățile de susținere a sănătății intestinale.

„Enzimele care apar în mod natural în pâinea cu maia acționează ca un conservant natural, menținând pâinea de casă mai proaspătă pentru mai mult timp”, explică ea.

Sfaturi pentru a face din nou pâinea proaspătă

Raffa explică și cum putem reîncălzi pâinea, pentru ca aceasta să fie proaspătă ca la început: „Înveliți pâinea în folie și băgați-o la cuptor la 300°F până se încălzește”. Timpul depinde de grosimea și tipul pâinii. Apoi, scoateți folia și mai lăsați-o la cuptor câteva minute, pentru face o crustă așa cum vă place”, adaugă ea.