Un asemenea circuit este atat de mic incat 190 miliarde de bucati incap pe suprafata unei gume de sters. IBM cerceteaza de mai multi ani tehnologia moleculara, in incercarea de a gasi o alternativa semiconductorilor din siliciu care se regasesc in toate calculatoarele zilelor noastre. Cei de la IBM spun ca noua tehnica a „cascadei de molecule” le-a permis sa reduca de 260.000 de ori dimensiunile elementelor logice care intra in componenta semiconductorilor din siliciu. Totusi, compania americana mai are foarte mult pana cand va reusi sa produca in serie asemenea circuite care sa poata fi folosite la productia telefoanelor mobile sau calculatoarelor personale.
„Provocarea nu vine neaparat din faptul ca inca nu am ajuns la acel nivel. O provocare a fost modul cum am progresat. Acum 10-13 ani, am descoperit ca aveam un instrument care de-abia putea sa deosebeasca atomii si sa-i faca sa functioneze in cadrul unui circuit”, a afirmat Don Eigler din cadrul IBM. Circuitele din molecule vii sunt mai mici si decat cele construite de IBM in laboratoare sale pe baza de carbon xz, care sunt foarte puternice datorita constitutiei carbonului si care reprezinta, de asemenea, o posibila alternativa pentru silicon. Prima data, cei de la IBM au creat un model de circuit cu molecule din monoxid de carbon pe o suprafata de cupru. Apoi a fost miscata o molecula, urmand o reactie in lant.
Cel mai mic circuit din lume
6 noiembrie 2002, 12:00
Ultima modificare în 6 noiembrie 2002, 14:00
Un asemenea circuit este atat de mic incat 190 miliarde de bucati incap pe suprafata unei gume de sters. IBM cerceteaza de mai multi ani tehnologia moleculara, in incercarea de a gasi o alternativa semiconductorilor din siliciu care se regasesc in toate calculatoarele zilelor noastre. Cei de la IBM spun ca noua tehnica a "cascadei de molecule" le-a permis sa reduca de 260.000 de ori dimensiunile elementelor logice care intra in componenta semiconductorilor din siliciu. Totusi, compania americana
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Fiscul vrea mai mult de la romani
- Legea nr. 199/13 noiembrie 2000 privind utilizarea eficienta a energiei (republicare)
- Schimbare de optica in gestionarea resurselor umane
- Despre mail
- FON a crescut o data cu Bursa
- Refugii in calea manelelor
- Straturile inalte ale Puterii
- Asigurarile auto dau grosul incasarilor din prime
- Secrete si preturi pentru o excursie la Londra
- Profitul sta in bradul de Craciun