S-a înregistrat cel mai mic consum de electricitate din România, duminică. Sunt două mari cauze

electricitate, curent electric, energie electrica

Sursă: Dreamstime

România a înregistrat, pe 14 aprilie 2024, cel mai redus consum de electricitate din istorie. Recordul a fost înregistrat la orele prânzului zilei de duminică.

România a avut, duminică, cel mai mic consum de electricitate din istorie

Pe 14 aprilie, consumul de energie electrică al României a atins un minim istoric între orele 12:00 și 15:00, cu un record impresionant de doar 3.900 MW înregistrat aproape de ora 15:00. Aceasta reprezintă cea mai mică valoare înregistrată din 2007, anul în care Transelectrica a început să furnizeze date interactive privind producția și consumul.

Acest nivel redus de consum nu a mai fost atins de la începutul epocii moderne a României, deoarece înainte exista un consum industrial consistent, ceea ce asigura o cerere zilnică de cel puțin 8.000 MW, fie iarna, fie vara.

Există două motive principale pentru această scădere remarcabilă. În primul rând, contribuția prosumatorilor, care dețin mii de MW instalați și care, beneficiind de zile însorite și calde, își produc propria energie electrică, fără a mai solicita rețeaua.

În al doilea rând, consumul general, atât industrial cât și casnic, este extrem de scăzut. Fabricile și marii consumatori nu și-au reluat producția, chiar și în contextul în care prețurile de pe piață au scăzut semnificativ, ajungând deja sub nivelurile dinainte de 2022, anul invaziei rusești în Ucraina.

Cel mai mic consum în România înregistrat de datele statistice / SURSA FOTO: Dreamstime

Alro Slatina nu are toate cuptoarele pornite

Alro Slatina, care reprezintă cel mai mare consumator individual de electricitate (în mod normal, având o cotă de 10% din întregul consum al României), nu a repornit toate cuptoarele. Iar Liberty Galați funcționează doar cu un singur furnal.

În plus, multe fabrici au început să devină prosumatori, iar condițiile meteorologice calde au dus la o scădere semnificativă a consumului de energie electrică pentru încălzire în rândul populației.

Ieri, toți indicatorii din piața de producție și consum au înregistrat minime. Pe lângă consumul istoric minim, am asistat și la o producție extrem de redusă, ca rezultat al cererii scăzute, conform economedia.ro.

Energia fotovoltaică a dus la apariția prețurilor negative

În ceea ce privește producția de energie, în afară de energia nucleară care a rămas în intervalul său obișnuit, deoarece tot ce produce Nuclearelectrica trebuie automat introdus pe piață, producția de energie hidro a fost extrem de scăzută, cu puțin peste 700 MW, în timp ce termocentralele pe cărbune și gaz aproape că nu au fost active. Împreună, toate capacitățile de producție funcționale pe cărbune și gaz au generat aproape de 700 MW, la orele prânzului și după-amiaza.

Aportul semnificativ de energie fotovoltaică din ultimele zile a determinat apariția prețurilor negative pe piață. Cantități mari din cea mai ieftină formă de energie, împreună cu o cerere internă scăzută, au condus la o cădere abruptă a prețurilor în zona negativă în timpul zilei, în momentul de minim consum, ajungând chiar și la -40 euro/MWh.

Prețurile însă cresc în orele serii, când cererea atinge maximul. De obicei, în timpul zilei, când soarele strălucește și prețurile sunt scăzute, energia este exportată în Ungaria și Bulgaria, unde există cerere, chiar dacă la noi aceasta este redusă.