Miniaturizarea electronică deschide căi interesante când vine vorba de lucruri pe care le putem introduce în corpurile noastre pentru a ne monitoriza și îmbunătăți sănătatea, potrivit New Atlas.

Versiune extremă

Inginerii de la Universitatea Columbia au dezvoltat o versiune extremă a acestei tehnologii, realizând cel mai mic sistem cu cip creat vreodată. Acesta ar putea fi implantat cu un ac hipodermic, pentru a măsura temperatura din interiorul corpului.

Implantul dezvoltat de inginerii din Columbia constituie o performanță. Acesta fiind cel mai mic sistem monocip din lume, care este un circuit electronic complet funcțional, cu un volum total mai mic de 0,1 mm3. Vizibil doar la microscop, micul cip a necesitat o gândire extraordinară, mai ales în privința modului în care comunică și este alimentat.

Echipa a încorporat un traductor piezoelectric care acționează ca o „antenă” pentru alimentarea și comunicarea fără fir, prin ultrasunete. Aceasta se combină cu un senzor de temperatură de joasă putere pentru a transforma cipul într-o sondă care poate detecta temperatura în timp real.

Cipuri implantate în corpul uman

Aceste tipuri de cipuri sunt implantate în corpul uman și apoi comunică fără fir informații despre ceea ce măsoară prin ultrasunete. Deocamdată, acest cip se limitează la temperatura corpului. Dar ar putea măsura și tensiunea arterială, nivelul glucozei și funcția respiratorie, susțin oamenii de știință.

De la implanturi de dimensiunea unei buburuze, care urmăresc nivelurile de oxigen din țesuturile profunde ale corpului, până la minusculi senzori de „praf neuronal” care monitorizează semnalele nervoase în timp real, oamenii de știință analizează funcționalitatea dispozitivelor electronice minuscule.