Acesta este al doilea turn „fantomă“ cumpărat de Papalekas în decurs de un an, după ce în vara anului trecut şi-a trecut în portofoliu clădirea Tower Center International din zona Pieţei Victoria, pentru 47,5 mil. euro. Ioannis Papalekas este poate cel mai discret investitor imobiliar din România şi artizanul celei mai mari tranzacţii înregistrate de piaţa locală. A coordonat vânzări şi cumpărări de imobile în valoare de peste 650 mil. euro şi este descris de breaslă ca fiind excepţia care confirmă situaţia precară a investitorilor greci.
Spre deosebire de turnul cumpărat anul trecut, Cathedral Plaza face obiectul justiţiei de mai bine de zece ani, în care diferiţi judecători au cerut demolarea imobilului de 18 etaje.
Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) a anunţat în urmă cu o lună că prin decizia dată de Curtea de Apel Ploieşti s-a dispus definitiv şi irevocabil demolarea clădirii şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială, aceea de parc. La acea dată primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că aşteaptă să vadă „motivaţia“ magistraţilor şi că va respecta legea.
Istoricul controverselor
Compania Millennium Building Development, care îl are în spate pe Eyal Ofer, cel mai bogat israelian, a început procesul de autorizare a acestui proiect în 1999. Investitorii au obţinut toate avizele necesare demarării construcţiei de la Primăria Sectorului 1, condusă de Andrei Chiliman. La momentul lansării proiectului toată lumea părea fericită, inclusiv ÎPS Ioan Robu, pastorul catedralei lângă care este amplasată construcţia şi care acum cere demolarea imobilului.
Conflictul dintre cele două părţi: investitor şi Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) a început în 2001, moment în care ÎPS Ioan Robu a venit cu o serie de doleanţe suplimentare celor deja stabilite în acordul iniţial. Acesta cerea zece locuri de parcare destinate Arhiepiscopiei, o succesiune de birouri şi o sală de întruniri la mezanin sau la primul etaj al imobilului, iar la parter, un spaţiu de expoziţie pentru cărţi şi obiecte bisericeşti. Toate aceste puncte trebuiau întrunite pe durata existenţei clădirii. Investitorul a răspuns solicitării cu o ofertă de închiriere a spaţiilor solicitate la preţul pieţei.
Neconcordanţele dintre dezvoltator şi ARCB au ajuns inevitabil pe masa judecătorilor, obiectul disputei fiind ilegalitatea autorizaţiei pe baza căreia Millennium a început lucrările. Arhiepiscopia a acuzat investitorul de mituirea personalului care eliberează autorizaţiile şi într-un final de faptul că autorizaţia nu trebuia obţinută de la Primăria Sectorului 1, ci de la Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMP).
Vânzare în timpul proceselor
În ciuda mişcărilor din justiţie, pe parcursul anului 2011, investitorul a finalizat clădirea, a intabult-o şi a anunţat că e promisă spre vânzare pentru 70 mil. euro. Eyal Ofer a plasat peste 40 mil. euro în construcţia imobilului şi revendică în instanţă despăgubiri în valoare de 25 mil. euro, pentru că nu a putut pune clădirea în funcţiune.
Prin vânzarea Cathedral Plaza, Eyal Ofer şi-a luat de pe cap problemele juridice, însă sarabanda va continua cu noul proprietar, Ioannis Papalekas, investitor a cărui strategie de achiziţie a arătat un apetit imens pentru proprietăţi cu probleme: două dintre acestea sunt Tower Center International, cumpărată în insolvenţă şi după un lung proces cu Alpha Bank, şi City Mall, proiect care a intrat iniţial în portofoliul său în 2005 pentru 46 mil. euro, a fost vândut un an mai târziu pentru 103,5 mil. euro şi răscumpărat după încă cinci ani în procedură de faliment pentru numai 17,3 mil. euro.
Cine este Eyal Ofer
Eyal Ofer a moştenit alături de fratele său Idan Ofer, imperiul evaluat la 10,3 mld. dolari construit de tatăl lor Sammy Ofer. Familia Ofer este cea mai bogată din Israel potrivit revistei americane Forbes. Eyal conduce afacerile imobiliare ale familie. În România, familia Ofer a investit până în prezent 500 mil. euro într-un portofoliu de 10.000 ha de teren localizate în Bucureşti, Constanţa, Braşov şi Timişoara şi în clădirile de birouri Cathedral Plaza, Platinum Business Center, ansamblul rezidenţial de lux Oxford Gadens şi hotelul Teleferic din Poiana Braşov. Omul de afaceri a încheiat în 2011 un contract în valoare de 400 mil. euro cu Şantierul Naval Mangalia, care trebuie să îi livreze patru cargouri pentru transport comercial.
Click pentru mărire
Citiţi şi Loviturile imobiliare ale celui mai misterios investitor grec din România