Cel mai negru coșmar pe care l-ar trăi România. Un celebru economist a spus ce urmează: E doar începutul

credite granturi IFN-uri

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea

Un cunoscut economist trage un semnal de alarmă. Potrivit acestuia, anul 2021 va fi mult mai rău decât anul 2010. Dobânzile vor crește, iar asta acesta este doar începutul. Ce previziune are pentru anul în curs?

Adrian Câciu are o previziune sumbră din punct de vedere economic pentru România. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, economistul susține că 2021 a fi anul inflației la nivel mondial, iar băncile vor fi puse într-o situație fără precedent.
Potrivit acestuia, constul inflației monetare va avea un impact asupra creșterii dobânzilor pe plan mondial. Totodată, el a subliniat că circula capitalulilor și a costurilor acestora va fi și ea influențată.
Economistul a mai precizat că întreg efectul va genera crize de lichidatete, atât locale cât și regionale.
„Anul 2021 va fi anul inflatiei monetare la nivel mondial. Un experiment pe care băncile centrale ar fi trebuit sa il ocolească. Iar faptul că emiterea de monedă suplimentară (helicopter money) se duce spre ofertă va dubla puseul inflaționist care se va manifesta dual în mod concomitent: Prin monedă și prin oferta de bunuri și servicii.
Trăim un nonsens economic: în contextul în care de 10 ani de zile problema economiei globale a constituit-o reducerea vitezei de creștere a cererii agregate (cu creșteri sub potențial ale economiilor) este o fractură de logică să emiti monedă și în loc să o duci către stimularea cererii care era în cădere să te duci cu moneda suplimentară în consolidarea costului ofertei.
E doar începutul. Este o eroare fantastică pe care multe instituții financiare internationale de prim rang refuză să o vadă sau să o recunoască. Costul inflației monetare se va reflecta în creșterea dobânzilor pe plan mondial.
Asta va afecta circulația capitalurilor și costul capitalurilor. Efectul va genera crize de lichiditate locale, regionale, transnationale. Este cel mai negru cosmar pe care l-ar trăi România după ce a aruncat deficitul public în aer din nesabuința actualului premier.
Iar peste toate astea politica statala lăudată de unii corifei institutionali(corifei care habar nu au avut ce și cum să spuna nici la criza din 2010, atunci cand laudau investițiile lui Boc care ne-au costat încă un an de contracție economică), peste toate acestea spuneam, politica statala este una falimentară pe termen scurt si mediu, dependentă de capital împrumutat, cu deficite imense si cu factori de multiplicare neutralizati total. Nici companiile nu sunt stimulate, nici consumul populației”, a scris Adrian Câciu.

„Va fi mai rău decât în 2010”

Totodată, economistul a subliniat faptul că situația va fi mai rea decât cea din 2010, deoarece există mai mulți factori toxici care acționează. El a amintit de cheltuielile făcute de guvernul Boc, în comparație cu cele propuse de premierul Florin Cîțu.

El a adăugat că persoanele care laudă bugetul pe anul 2021 făceau același lucru și în anul 2010. Atunci se anunțau reforme, o nouă lege a pensiilor, dar și investiții. Mai exact, lucruri similare cu cele anunțate de noul Guvern condus de Florin Cîțu.

„Va fi mai rău decât în 2010. Pentru că acționează mult mai mulți factori toxici.
PS.pentru cei care nu știu, cheltuielile de investitii ale anului 2010 făcute de guvernul Boc au reprezentat 6,6% din PIB (iată cu 1,1 puncte procentuale mai mari decât ce propune guvernul Cîțu), dar contracția economică a fost de 3,9%(al doilea an consecutiv de contracție după 2009 cand am avut cadere de 5,4%). Ratangii prognozelor ar fi putut să învețe din episodul 2010 și sa fie mai prudenți în a încuraja investiții publice în detrimentul stimulării multiplicatorii economici.
Cei care nu învață din greșelile trecutului sunt condamnați să le repete. Văd aceiași aplaudaci care laudă bugetul din 2021, asa cum laudau si bugetul pe 2010. Si atunci anuntau reforme, o noua lege a pensiilor, restructurari masive ale aparatului bugetar si…investiții”, a mai scris el.

O iarnă lungă pentru România

Economistul a mai adăugat că noul Guvern nu este unul de austeritate ci de ”prostie în formă pură”. El susține că după acest buget, România va avea nevoie de cinci ani să depășească anul 2021.
Nici nu mă obosesc sa intru în polemică cu ei. Habarnisti care încearcă sa spună ca nu e austeritate. Da, stimabililor care nu aveti capacitatea decât sa va informați din DEX : nu e austeritate, e PROSTIE ÎN FORMĂ PURĂ.
Pe care, în incompetența voastră, o încurajați și aplaudați. Si pentru care ne va trebui o perioadă de 5 ani ca să putem să iesim dupa anul 2021. Timp pierdut datorită prostiei voastre.
În concluzie, din punct de vedere meteo, vine vara, din punct de vedere economic va fi o iarnă lungă!”, a mai scris economistul.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea