Experții AIE au îndemnat liderii statelor să folosească viitoarea conferință climatică Cop26 pentru a da un „semnal puternic” privind un viitor al energiei curate, informează The Guardian.
În raportul anual „Perspectiva energetică mondială- 2021”, difuzat zilele acestea de Agenția Internațională pentru Energie, care se dorește un „ghid” pentru liderii mondiali care participă la summit-ul de la Glasgow, într-un moment complicat al evoluției Planetei, AIE a prezis că emisiile de carbon vor scădea cu doar 40% până la jumătatea secolului, dacă țările se vor ține de promisiunile climatice.
Investiții de până la 4 miliarde de dolari doar în următorul deceniu
AIE susține că diferența dintre planurile actuale și schimbarea necesară pentru a atinge obiectivul emisii zero net a fost „substanțială”, necesitând investiții de până la 4 miliarde de dolari doar în următorul deceniu pentru a acoperi diferența. Directorul executiv al AIE, Fatih Birol, a declarat pentru The Guardian că economiile mari care se recuperează după pandemia Covid-19 pierd deja oportunitatea de a stimula investițiile în energie curată.
Angajamente mai dure în ceea ce privește reducerea emisiilor de carbon
„Asistăm la o redresare nesustenabilă de pe urma pandemiei”, a spus șeful AIE, menționînd secțiuni din raport care arată că utilizarea cărbunelui crește tot mai mult, contribuind la cea de-a doua cea mai mare creștere a emisiilor de CO2 din istorie. Birol a cerut mai ales economiilor în curs de dezvoltare să își asume angajamente mai dure în ceea ce privește reducerea emisiilor de carbon.
„Aș vrea să văd liderii mondiali că se reunesc la Glasgow și dau un mesaj politic clar că suntem hotărâți să avem un viitor cu energie curată”, a afirmat el.
„Sarcină obligatorie” pentru Banca Mondială și FMI
AIE estimează că 70% din investiția de 4 miliarde de dolari necesară pentru a atinge emsii zero net trebuie să curgă către piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare.
Potrivit lui Birol, cei mai puternici lideri mondiali ar putea face din aceasta o „sarcină obligatorie” pentru organizații ca Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, care ar trebui să acorde prioritate proiectelor de energie curată din acele țări.
”Șocurile cauzate de dublarea prețurilor la petrol și gaze vor fi mult mai puțin resimțite de consumatori”
Șeful AIE a calificat drept„inexacte și înșelătoare” afirmațiile recente conform cărora actuala criză energetică și explozia prețurilor au fost cuazate de eforturile privind tranziția la energie curată. ”Într-o lume a energiei curate vom vedea că șocurile cauzate de dublarea prețurilor la petrol și gaze vor fi mult mai puțin resimțite de consumatori”, a spus el.
În timp ce industria grea din Marea Britanie a cerut guvernului sprijin pentru a supraviețui costurilor ridicate ale energiei, Birol a admis că pot fi necesare „măsuri temporare” pentru a salva industriile aflate în dificultate, atâta timp cât asta nu va fi în detrimentul tranziției către energia curată.