Salva Kiir a ajuns în China luni seară şi i-a spus preşedintelui chinez că vizita sa vine "într-un moment critic pentru republica Sudanului de Sud pentru că vecinii au declarat război".
Luni, avioanele de război sudaneze au bombardat o piaţă şi un câmp de petrol din Sudanul de Sud, omorând cel puţin două persoane, după ce forţele terestre sudaneze au trecut în Sudanul de Sud cu tancuri şi artilerie. Preşedintele sudanez Omar al-Bashir a promis să-şi continue campania militară până când toate trupele din sud sunt alungate din nord. De la separare, cele două ţări nu au reuşit să-şi rezolve disputele şi să stabilească o frontieră. Disputa asupra graniţei dintre cele două state are la bază influenţa asupra câmpurilor de petrol din zona respectivă, Sudanul acuzându-i pe vecinii din sud că nu respectă frontiera şi acordurile internaţionale.
Preşedintele Sudanului de Sud se află în China în speranţa că va obţine investiţii în industria petrolieră a ţării sale şi sprijin diplomatic în contextul în care conflictul cu Sudanul escaladează, informează AP. Beijingul se bucură de o anumită influenţă în conflictul dintre cele două ţări, datorită legăturilor comerciale profunde cu statul din sud, bogat în resurse naturale, şi datorită deceniilor de relaţii diplomatice cu guvernul Sudanului.
Deşi ambele ţări au încercat să atragă China de partea lor, Beijingul a avut grijă să cultive relaţiile cu fiecare naţiune. Urmând exemplul celorlalte ţări din comunitatea internaţională, China le-a cerut în mod repetat celor două părţi să revină la negocieri.
"China este îngrijorată de disputele dintre cele două ţări în ceea ce priveşte petrolul. Sperăm că vor folosi dialogul pentru a soluţiona aceste litigii şi pentru a evita acţiunile care nu vor face decât să accentueze tensiunile. Noi ştim că petrolul este barcă de salvare a celor două ţări", a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului chinez de Externe, Liu Weimin.