Cel mai puternic calculator din România a fost inaugurat astăzi la Universitatea de Vest din Timişoara. Calculatorul este echivalentul a 1.000 de computere performante şi e capabil să rezolve, în numai două secunde, calcule pe care un cercetător le-ar rezolva cam în 10 ani dacă ar lucra pe un calculator obişnuit.
Calculatorul IBM BlueGene/P, cu o putere de calcul de 13 Tflops, 4.096 unităţi de calcul şi o capacitate de stocare date de 28 TB, a costat un milion de euro şi face parte din Laboratorul de Calcul de Înaltă Performanţă din cadrul Institutului de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM), finanţat prin fonduri structurale.
Potrivit Danei Petcu, şefa Departamentului de Informatică din cadrul UVT, supercomputerul este aşa de performant încât va rezolva, în timp, multe dintre problemele Timişoarei.
"Vom putea rezolva probleme de mediu, energii regenerabile etc. De exemplu vom putea face simulări care să ne arate cum trebuiesc construite, amenajate şi dotate casele pentru a se susţine energetic. Aplicaţiile cu care pornim acum pot prelucra imagini din satelit pe care le primim de la Agenţia Spaţială Europeană pentru a detecta situaţia apelor şi a vegetaţiei (se vor putea prognoza inundaţii, mişcări seismice, evoluţii climatice – n.r.). În doi – trei ani, cu aplicaţiile pe care le vom dezvolta cu acest supercalculator vom putea găsi soluţii pentru a diminua poluarea oraşului", a declarat profesorul universitar.
Concret, cercetătorii şi doctoranzii din vestul ţării vor putea dezvolta aplicaţii în domeniul stiinţei mediului, chimie, biologie, matematică, informatică, dar şi ştiinţe socio-umane.
Pe lângă prelucrare de imagini din satelit, computerul va putea analiza terenul folosind modele digitale şi va putea detecta modificările de sol şi mediu suferite pe un anumit areal.