Noul supercomputer se numeste Blue Gene/P si este de trei ori mai rapid decat predecesorul sau Blue Gene/L, fiind capabil sa opereze la viteze denumite “petaflop”, ceea ce inseamna un milion de miliarde de operatiuni pe secunda. Primul exemplar a fost deja cumparat de catre guvernul Statelor Unite si va fi instalat la Laboratorul National Argonne, al Departamentului Energiei din statul Illinois.

Supercomputerele vor putea fi folosite in simulari complexe pentru diverse studii ,de la particule fizice pana la nanotehnologie. Blue Gene/L, fratele mai mic al lui Blue Gene/P,are o viteza de 280, 6 traflopi (trilioane de operatiuni pe secunda). Computerul are 131072 procesori si este utilizat la controlarea fiabilitatii arsenalului nuclear al Statelor Unite.

Blue Gene/P, ultimul si cel mai puternic computer comercial, are 294912 procesori conectati, mai mult decat dublu fata de predecesorul Blue Gene/L. Aceasta configuratie poate insa sa fie extinsa la 884736 procesori ceea ce i-ar permite sa efectueze un numar de 3000 de trilioane de operatiuni pe secunda.

Compania IBM, recunoscuta pentru portofoliul ei bogat in ceea ce priveste realizarea  de supercomputere, construieste la ora actuala, un alt computer comercial. Este vorba despre Roadrunner care va fi conceput pentru  Laboratorul National de la Los Alamos al Departamatului Energiei din Statele Unite si va putea ajunge la viteza de 1,6 trilioane de operatii pe secunda.

 

Sursa: Capital 28 Iunie 2007