Empatia este identificată drept una dintre cele mai bune și vitale abilități caracteristice oamenilor. O nouă cercetare avertizează însă că, în cazul unor oameni, această trăsătură pozitivă poate fi periculoasă, informează Jerusalem Post.
O modalitate de a ne face viața mai ușoară este să ne înconjurăm de oameni care ne înțeleg și ne ajută să trecem prin momente de viață neplăcute și dificile. Această abilitate se numește empatie și nu este specifică doar oamenilor, se pare că și unele mamifere sunt empatice. De ce însă această abilitate poate fi și periculoasă?
Un nou studiu publicat la începutul acestui an prezintă această trăsătura aparent pozitivă într-o lumină cu totul nouă și interesantă, notează Jerusalem Post.
Pentru a înțelege mai bine rezultatele studiului, trebuie spus că această caracteristică poate fi împărțită după cum urmează:
– Empatie cognitivă: capacitatea de a înțelege sentimentele altor oameni fără să le simțim ca și cum le-am trăi noi înșine
– Empatie eficientă: abilitatea de a simți prin ceea ce trec oamenii ca și cum am experimenta asta noi înșine
– Compasiunea. Este o abilitate care constă în combinarea celorlalte două – capacitatea de a înțelege și de a se identifica cu sentimentele celorlalți.
Un exemplu ar fi acesta: dacă vedem o persoană care suferă, s-ar putea să ne putem explica de ce suferă, dar nu vom rezona cu suferința sa.
Dark Emphaty și legătura cu „triada întunecată”
În acest studiu, cercetătorii au analizat un anumit tip de empatie care până acum nu a fost pe deplin explorat. Ei au numit acest lucru ”Dark Emphaty” „empatie întunecată”. În acest caz, oamenii empatici, fie că înțeleg sentimentele celorlalți, fie că se identifică cu ei, pot fi foarte periculoși dacă dețin una dintre trăsăturile de personalitate definite în psihologie drept „triada întunecată”.
Aceeași ”triadă întunecată” include oameni cu trăsături de caracter narcisiste, psihopatice sau machiavelice. Machiavelianismul în psihologie se referă la o trăsătură de personalitatecare care vede o persoană atât de concentrată pe propriile interese, încât îi va manipula, înșela și exploata pe ceilalți pentru a-și atinge obiectivele.
Cel mai periculos tip de personalitate. Ferește-te de astfel de persoane! Sunt foarte manipulatoare
Oamenii care aparțin acestei ”triade întunecate”, în multe cazuri nu simt empatie. În studiul actual, în care s-au făcut evaluări psihologice la 1000 de persoane, aproximativ 13% dintre participanți aveau un nivel scăzut de empatie. 34% la sută au fost definiți ca „tipici”, cu niveluri medii de empatie și ”trăsături întunecate”, în timp ce 33% au avut empatie ridicată și un nivel scăzut de ”trăsături întunecate”.
De ce acest tip de empatie poate fi periculoasă
Concluzia principală a studiului este legată de un al patrulea grup. Cercetătorii i-au numit pe acești oameni ca făcând parte din categoria ”Dark Emphaty”, reprezentând 20% din toți participanții la studiu. Potrivit autorilor, empatia acestor persoane a fost mai mare decât media și s-a exprimat atât la nivel cognitiv, cât și la nivel emoțional.
Autorii explică și de ce acest tip de empatie poate fi periculoasă. Pentru că, pentru acești oameni, este mult mai ușor să exploateze și să-i rănească pe cei din jur, fără ca aceștia să își dea seama. „Într-un fel are sens, pentru că pentru a-i manipula pe ceilalți în beneficiul personal, sau, în cazuri extreme, chiar pentru a te bucura de durerea lor, trebuie să ai capacitatea de a-i înțelege”, au observat cercetătorii.
Empatia se poate transforma într-o armă
Dr. Ramani Durvasula, psiholog clinician, a explicat că „empatia întunecată” poate fi mai distructivă decât tipurile de personalitate mai reci și mai calculate. Pentru că o astfel de persoană, din categoria Dark Emphaty, poate provoca mai mult rău și suferință”.
Experții speră că noul studiu va arunca într-o nouă lumină modul în care analizăm empatia și relaționăm cu oamenii empatici. Ei susțin că, deși nu întotdeauna este cazul, empatia se poate transforma într-o armă.
Cel mai periculos tip de personalitate. Ferește-te de astfel de persoane! Sunt foarte manipulatoare