Trojan-Downloader.OSX.Flashfake.d are încorporată o nouă funcţionalitate, care dezactivează sistemul de protecţie XProtect, un simplu motor antivirus integrat în Mac OS, ce funcţionează pe bază de semnături.

Odată dezactivat, sistemul nu mai poate primi actualizări de la Apple, făcându-l inutil. Faptul că dezvoltatorii nu au inclus un sistem de auto-apărare pentru XProtect face posibilă dezactivarea acestuia.

După ce Trojan-Downloader.OSX.Flashfake.d se instalează pe computer, nu numai că se protejează împotriva ştergerii, dar face sistemul vulnerabil la alte tipuri de programe malware, care ar fi fost altfel detectate de către XProtect.

Cele mai afectate ţări de atacuri informatice în octombrie

În ceea ce priveşte atacurile informatice asupra companiilor şi a organizaţiilor de stat, luna trecută a fost plină de incidente. Cele mai afectate ţări au fost SUA şi Japonia.

În Japonia, a fost detectat un atac informatic ce a afectat Parlamentul, în urma căruia hackerii au obţinut acces la documente interne şi la e-mailurile parlamentarilor ale căror computere au fost atacate. De asemenea, în octombrie au ieşit la iveală mai multe informaţii despre atacul informatic asupra companiei Mitsubishi, care a avut loc în luna august. În urma investigaţiei derulate de către poliţia din Tokio, au fost descoperite aproximativ 50 de programe de tip malware pe 83 de computere vizate de atacatori.  

În SUA, un virus a fost descoperit în sistemele de control ale avioanelor fără pilot, situaţie ce demonstrează faptul că nivelul de securitate pentru obiective foarte importante este foarte lax. Troianul utilizat în atac a fost creat pentru a fura datele utilizatorilor pentru jocuri online. Cel mai probabil, acesta a ajuns în sistemul bazei aeriene  din întâmplare şi nu a făcut parte dintr-un atac.