Cel mai periculos ulei de gătit. Nu-l mai folosiți la prăjit!

ulei

SURSA FOTO: Dreamstime

Acest tip de ulei nu este bun pentru prăjit! Iată ce spun specialiştii despre acest subiect. Ce tip de uleiuri sunt bune la gătit la temperaturi înalte şi care ar trebui folosite doar pentru salate, spre exemplu?

Nu mai folosi acest tip de ulei la gătit! Îţi pui serios sănătatea în pericol

Anumite tipuri de ulei nu sunt potrivite pentru gătit. Vorbim mai ales despre preparatelor care necesită temperaturi înalte.

Anumite uleiuri sunt mai potrivite pentru utilizare în preparate reci sau ca suplimente alimentare. Iată câteva sfaturi importante pentru cei pasionaţi de bucătărie. Care este cel mai potrivit ulei pentru prăjire?

Specialiştii indică faptul că este nevoie de un ulei destinat special prăjirii. Adică unul care are un punct de ardere ridicat.

Chiar dacă unele uleiuri conțin o cantitate semnificativă de antioxidanți, punctul lor de ardere poate fi redus. Asta le face nepotrivite pentru prăjit și, prin urmare, ar trebui evitate în această situație.

Ce înseamnă acest punct de ardere, cunoscut şi ca punct de fum?

Reprezintă temperatura la care un ulei începe să producă fum și să genereze radicali liberi în alimente.

Punctul de ardere al uleiurilor se referă la temperatura la care acestea încep să descompună glicerina în etanol și acroleină (fumegarea rezultată prin prăjire) și să elibereze radicalii liberi atât de nocivi pentru organism.

Tu ştii ce tip de uleiuri să foloseşti pentru prăjit? / SURSA FOTO: Dreamstime

Astfel, punctul de ardere marchează începutul degradării uleiului și pierderea valorilor nutriționale și este cel mai bun indiciu al temperaturii maxime la care poate fi încălzit un ulei și al utilizării sale ulterioare – spre exemplu, uleiurile potrivite pentru mâncărurile prăjite sunt uleiuri cu un punct de ardere ridicat.

Punctul de ardere al unui ulei depinde de tipul acestuia și de gradul de rafinare. Dacă acesta din urmă crește și numărul acizilor grași liberi scade atunci uleiul respectiv va avea un punct de ardere foarte mare. Ca regulă generală, nu se recomandă încălzirea uleiurilor nerafinate (presate la rece).

Care este cel mai bun ulei pentru gătitul la temperaturi înalte?

Iată ce punct de ardere au cele mai cunoscute uleiuri pe care le regăsim pe rafturile supermarketurilor şi în bucătării.

Uleiul de rapiță se caracterizează printr-o temperatură de ardere de 204 grade Celsius. Este bogat în grăsimi nesaturate. Are o aromă neutră și este preferat în special în ceea ce privește prăjirea.

Uleiul de măsline nu este recomandat pentru prăjire, cu toate că are multe beneficii pentru sănătate. Are o temperatură de ardere de 216 grade Celsius.

În cazul arderii, uleiul de măsline își va pierde din calități. Este mult mai potrivit pentru salate sau pentru a fi adăugat peste preparatele deja gătite.

Cel mai folosit ulei pentru prăjit este, fără îndoială, uleiul de floarea soarelui. Acesta are o temperatură de ardere de 227 grade Celsius. Conţine aproximativ 90% grăsimi nesaturate sănătoase.

La rândul său, şi uleiul de porumb este larg utilizat în prăjire, având o temperatură de ardere de 232 grade Celsius. Asta îl face potrivit pentru diverse tipuri de prăjire.

În fine, cu un punct de ardere de aproximativ 271 grade Celsius, uleiul de avocado este perfect pentru cine are nevoie să gătească la temperaturi înalte, precum prăjirea.