Preşedinta Adunării Naţionale franceze (fostul Front Naţional) Marine Le Pen, convocată vineri la tribunalul din Paris, a fost anunţată despre reîncadrarea inculpării sale în fapte prezumate de “deturnare de fonduri publice” în cazul asistenţilor fictivi ai partidului în Parlamentul European, relatează AFP.

Convocată vineri pentru o primă audiere în urma inculpării sale pentru “abuz de încredere” şi “complicitate la abuz de încredere” în iunie 2017, Marine Le Pen a ieşit din tribunal la sfârşitul dimineţii.
 
Delictul de “deturnare de fonduri publice” este pasibil de zece ani de închisoare şi de un milion de euro amendă, faţă de trei ani de închisoare şi 375.000 de euro amendă pentru abuz de încredere.

Ea nu a răspuns întrebărilor judecătorilor pe fond, invocând faptul că aşteaptă o decizie a Curţii de casaţie privind un recurs care urmează a fi examinat pe 27 noiembrie, a declarat ea pentru AFP.

“Autoritatea judiciară nu se poate erija în arbitru al conţinutului muncii politice a unui deputat şi ale fundamentelor sale decât încălcând principiul constituţional al separării puterilor”, a afirmat ea despre recursul depus.

“Le-am spus deci magistraţilor că voi răspunde tuturor întrebărilor lor după ce instanţa va tranşa această chestiune de principiu care este absolut primordială pentru natura sa constituţională, întrucât are legătură chiar cu esenţa principiilor democratice ale Republicii”, a adăugat ea.

Când a fost pusă sub acuzare în iunie 2017, Marine Le Pen nu a răspuns întrebărilor şi s-a mulţumit să dea o declaraţie, negând orice angajare fictivă şi contestându-le magistraţilor dreptul de a ancheta în acest caz.

“Suntem cu toţii nevinovaţi de faptele care ne sunt reproşate”, a repetat ea vineri.

De la sfârşitul lui 2016, judecătorii Claire Thépaut şi Renaud Van Ruymbeke anchetează asupra unui posibil “sistem” organizat de partid şi preşedinta sa – ceea ce ambele părţi neagă – pentru a finanţa salariile angajaţilor permanenţi pe socoteala Uniunii Europene, deturnând sumele aflate la dispoziţia eurodeputaţilor rezervate angajărilor de asistenţi parlamentari.

În iunie, magistraţii au dispus blocarea a 2 milioane de euro din subvenţiile publice pentru formaţiune, sumă redusă în final la un milion de euro de Curtea de apel din Paris. Ancheta judiciară deschisă pentru “abuz de încredere şi escrocherie în grup organizat” cumulează în acest stadiu în jur de 15 inculpări cunoscute, pentru “abuz de încredere”, complicitate sau tăinuirea acestui delict.

Sunt implicaţi Frontul Naţional, Louis Aliot, partenerul preşedintei, şi Nicolas Bay, al cărui nume este vehiculat pentru a conduce lista Adunării Naţionale la alegerile europene din 2019. Magistraţii iau în calcul acum să reîncadreze toate inculpările existente, în baza unei jurisprudenţe recente a Curţii de casaţie.